top of page
  • תמונת הסופר/תNoam Rapaport

אוריה היפ - תחנות לפני בוא הלהקה



בדברי ימי ההיסטוריה של הרוק, יש מעט להקות שכבשו את הקהל עם השילוב הייחודי שלהן של רוק מתקדם ורוק כבד ממש כמו אוריה היפ. עם להיטים נצחיים כמו JULY MORNING ו- EASY LIVIN, להקת הרוק הבריטית האיקונית הזו ביססה את עצמה מחלוצות הז'אנר של תחילת שנות ה-70 וממשיכה להלהיב גדודי מעריצים עד היום. עם זאת, סיפור עלייתה המטאורית של אוריה היפ לכוכבות מאפילה לעתים קרובות על הנרטיב המסקרן של השלבים המוקדמים שלה - סיפור שופע נחישות, כישרון ומסירות בלתי מעורערת למלאכת הנוגעים בדבר.


לפני שהעולם אימץ את השירה הנמרצת של דיוויד ביירון, את סולואי הגיטרה המפוצצים של מיק בוקס, את נגינת האורגן הבשרנית של קן הנסלי ואת חטיבת הקצב הרועמת של לי קרסלייק וגארי ת'יין, אוריה היפ הייתה אסופה צנועה של מוחות מוזיקליים בחיפוש אחר גורלם. מההתחלה הצנועה של להקות מקומיות שונות ועד למפגשים הגורליים שיעצבו את המסלול המוזיקלי המשותף, מאמר זה נועד לפענח את השלבים המוקדמים החידתיים שהניחו את הבסיס לאחת הלהקות המתמשכות והמשפיעות ביותר של הרוק.


הצטרפו אליי למסע עם הסיפורים הפחות מוכרים של שנותיה המעצבות של אוריה היפ, שבהן נרקמו חברויות, ניצתו ניצוצות יצירתיים ונזרעו זרעים לגדולה מוזיקלית. אחקור את מוצאם של חברי הלהקה והאירועים המופלאים שהפגישו ביניהם, וסללו את הדרך למעלה.


הנה הסיפור שכנראה יעצב מחדש את התפיסה שלכם לגבי אחת הלהקות האייקוניות ביותר של הרוק, ויחשוף את האירועים יוצאי הדופן שהתרחשו לפני שהעולם הכיר את אוריה היפ. להרצאות העשרה ופודקאסטים מומלצים על אוריה היפ - ההרצאות ניתנות להזמנה והפודקאסטים להקשבה.


בואו נצא לדרך...


בשנת 1965 קמה להקה ושמה THE GODS שהקלידן, קן הנסלי, היה חבר בה ביחד עם הגיטריסט מיק טיילור, הבסיסט ג'ון גלאסקוק והמתופף בריאן גלאסקוק. באביב של שנת 1967 חתמה הלהקה על חוזה הקלטה עם חברת התקליטים 'פולידור'. יחד עם טיילור הקליטה, במאי 1967, את התקליטון COME DOWN TO MY BOAT, BABY (עם צד ב' בשם GARBAGE MAN). השיר על הספינה היה באותו זמן להיט בארה"ב של הרכב בשם EVERY MOTHER'S SON והנסלי וחבורתו רצו לרכב על הצלחת השיר הזה עם הבאתו דרכם לאנגליה. התקליטון יצא ב-9 ביוני 1967 ונכשל.


ההרכב הזה החזיק מעמד עד יוני 1967, כשמיק טיילור העדיף ללכת ולנגן בלהקת הבלוזברייקרז של ג'ון מאייאל.


הנסלי היה אז במצב כלכלי רעוע ונאלץ לישון במכונית מסחרית. הוא פגש את הבסיסט פול ניוטון. הנסלי: "אביו של פול היה בעל ממון והסכים להשקיע בבנו. אז החלטנו להקים את THE GODS מחדש. הלך לנו לא רע למשך כמה חודשים". בהרכב הזה היו, עם הנסלי וניוטון, גם המתופף לי קרסלייק והגיטריסט ג'ו קונאס.


הלהקה חתמה על חוזה ניהול הופעות חדש מול חברה בשם BLOCK והחלה להופיע בלונדון. בשלב מסוים פרש ניוטון להרכבת להקה אחרת בשם SPICE.


ב-7 בינואר 1968 הצטרף ללהקה בסיסט חדש בשם גרג לייק, שגילה בספרו: "לא התחברתי שם עם אף אחד מבחינה מוזיקלית, אך זו הייתה הצעה שלא יכולתי לסרב לה".


הנסלי: "כשגרג הגיע ללהקה, עברנו ללונדון והשגנו הנהלה שהביאה לנו הרבה הופעות, כמו גם חוזה הקלטות עם חברת EMI. הופענו לא מעט במועדון מארקי והיינו טובים מוזיקלית". הופעה אחת במועדון 'מארקי' שבלונדון הייתה קריטית ללהקה כי נכח בה איש חברת התקליטים EMI, רוי פית'רסטון, שראה בהופעה הזו אודישן מוצלח ללהקה כאופציית החתמה אצלו.



לאחר ההופעה הציע פית'רסטון ללהקה חוזה אצלו לשלוש שנים עם הקלטות באולפני EMI. זמן קצר לפני כניסת חברי הלהקה לאולפן ההקלטה החליט גרג לייק לפרוש.


לייק: "הלהקה הזו תמיד נראתה לי יותר כהסכם עסקי מאשר כלהקה אמיתית. הופענו המון, אך לא פיתחנו סגנון משלנו. הייתי בלהקה כחצי שנה ועזבתי לפני שבאה האפשרות להקליט משהו. לא זכור לי מדוע הגעתי לסוף דרכי עם הלהקה אבל מעולם לא חשתי בה בנוח. אולי זה בגלל שנכנסתי לשם כדי למלא חלל, במקום להקים דבר משלי עם אנשים שכיבדתי מוזיקלית. השהייה בלהקה ההיא לימדה אותי שיעור חשוב להמשך - להקים להקה עם אנשים שאתה מכבד מוזיקלית ושהם גם מכבדים אותה. כי ברגע שאין את זה, כל העסק נופל".


הנסלי: "הכל נראה מוכן להקלטות, כשלפתע פרץ סכסוך עם גרג. מבחינתו, הוא היה מוכשר מדי מכדי להיות ברקע".



נקטר האלים בתקליט


ללא בסיסט ועם הקלטות בקרוב מאד, התקשר הנסלי לג'ון גלאסקוק וביקש ממנו לחזור ללהקה ולעזור לו. הבסיסט הסכים ולהקת THE GODS נכנסה לאולפן מס' 3 במתחם אולפני EMI, כדי להקליט את אלבום הבכורה שלה. אחיו של גלאסקוק, בריאן, הגיע גם הוא, הפעם בתור סוחב הציוד של הלהקה. חברי הלהקה עברו להתגורר בבית אחד בלונדון. במקרים בהם קרסלייק היה מאחר לחזרות מוסיקליות, נהג בריאן להחליף אותו בתיפוף.



התקליט הראשון של THE GODS נקרא GENESIS, והוא יצא באוקטובר 1968 ביחד עם שני תקליטונים. האחד נקרא BABY'S RICH והשני היה ביצוע מחודש לשיר של הביטלס בשם HEY BULLDOG.


מפיק ההקלטות היה דייויד פאראמור, בנו של מנהל תזמורת הביג-באנד שנהגה ללוות את קליף ריצ'ארד. ההקלטות לתקליט הזה נעשו עם מיקסר של ארבעה ערוצים בלבד, אך התוצאה הסופית מרשימה מאד. קן הנסלי סיפר לי, כשפגשתי אותו בארץ: "המלוטרון, שצליליו נשמעים בתקליט הזה, שכן באולפן ההוא והיה שייך למעשה לביטלס. מבלי שהם ידעו, הפעלנו אותו והקלטנו איתו".



גלאסקוק הבסיסט מצא את הריגוש הגדול ביותר שלו כשיום אחד הטיל את מימיו בשירותים של האולפן בצמוד לפול מקרטני. האחים גלאסקוק וגם ג'ו קונאס נהגו כל הזמן להתרוצץ באולפן ולחפש שרידים של הביטלס, כמו מיתרי גיטרה קרועים וחתיכות נייר עליהן שורבטו מילות השירים החדשים של ארבעת המופלאים. גלאסקוק לא עצר פה ואף גנב לעצמו את רצועת גיטרת הבס של מקרטני. הנסלי, שידע על עניין הגניבה, החליט למתוח את גלאסקוק בהופעה של הלהקה במועדון REVOLUTION, כשסיפר לבסיסט כי ראה באולם את מקרטני שמחפש את רצועת הבס שלו. גלאסקוק הפך חיוור כסיד כי באותה הופעה הוא השתמש ברצועה הזו.


בשנת 1969 הוציאה הלהקה תקליטון עם גרסה משלה לשיר MARIA מ'סיפור הפרברים'.


ב-11 במרץ 1969 הייתה ללהקה הופעה מרגשת במועדון SPEAKEASY שבלונדון, כי ג'ימי הנדריקס הופיע גם הוא ביום הזה אחריה. הנדריקס, שאהב לג'מג'ם, עלה בעת הופעת הלהקה לבמה וניגן איתה שלושה שירים.


ב-31 במרץ 1969 החליט הנסלי לפרוש מהלהקה אך הסכים להישאר כדי לסיים התחייבויות מבחינת הופעות. הוא לא ידע כי ההתחייבויות האלו יהיו בטווח של ארבעה חודשים. בארבעת החודשים האלה יצרה הלהקה סידרה של שירים חדשים שנקראה TO SAMUEL A SON. ב-26 ביולי 1969 הופיעה הלהקה את הופעתה האחרונה בהחלט.



בינואר 1970 יצא תקליטה השני של הלהקה, שהורכב מצד א' עם סוויטת השירים החדשה וצד ב' הורכב משירים לא גמורים שהוקלטו לפני כן. שם התקליט הוא TO SAMUEL A SON. עיתון 'מלודי מייקר' הבריטי בביקורת על התקליט השני כך: "ללהקת המי יש בהחלט מה לענות על הבלגאן שהשאירו לנו עם TOMMY. עכשיו בגללם כל להקה חושבת שהיא יכולה לעשות אופרת-פופ. התקליט הזה של THE GODS מספר על בחור בשם SAMMY באופן משעמם, עם שירים חסרי נוכחות והפקת רוק לא עדכנית. בתקליט הזה נשמעת הלהקה כאילו חבריה נמצאים כל אחד בחדר אחר ללא תקשורת ביניהם".

לפני הפירוק הסופי הקליטה הלהקה תקליט 'סודי' נוסף בשם ORGASM. שם הלהקה הפעם שונה ל- HEAD MACHINE. הסיבה ליצירת התקליט הזה הייתה אחת בלבד והיא להרוויח כסף מההקלטה. הקרדיטים של הנגנים שונו בכוונה על עטיפת התקליט. קן הנסלי נקרא פה בשם 'קן לזלי' (כנראה על שם מגבר הלזלי של אורגן ההאמונד שלו). כל הקרדיטים לכתיבת השירים ניתנו למפיק הלהקה, דייויד פאראמור, למרות שהנסלי כתב חלק מהחומר.


להקה חדשה ושמה TOE FAT


הנסלי החליט לנטוש את הספינה ולהצטרף כגיטריסט בלהקתו של קליף בנט והדבר התגלגל להקמת להקת TOE FAT, שבאלבומה הראשון כתב הנסלי את רוב השירים. לי קרסלייק הצטרף כמתופף וג'ון גלאסקוק היה הבסיסט.



הגיטריסט הקודם של הלהקה הזו, מיק גרין, עבר ממנה על מנת ללוות את הזמר השמאלצי אנגלברט האמפרדינק. הלהקה הוחתמה לחברת 'פארלאפון' באנגליה והלייבל RARE EARTH שבארה"ב. התקליט הראשון שלה הופק על ידי שדרן רדיו בשם ג'ונתן פיל ויצא בתחילת 1970. עיתון מלודי פירסם בביקורתו על תקליט זה ש'הלהקה החדשה של קליף בנט נשמעת כבדה להפליא ומלהיבה בהתאם. הלהקה קראה בוודאי את ספר המוסיקה של לד זפלין, אך נשענת קצת יותר מדי על ריפים פשוטים'. בשלב מסוים פוטרו הנסלי וקרסלייק מההרכב הזה של בנט, שגייס חברים חדשים והוציא אלבום שני.


אוריה היפ מתחילה להתגבש


בינתיים פעלה להקת SPICE עם פול ניוטון ואיתו גם הגיטריסט מיק בוקס, המתופף אלכס נאפייר והזמר דייויד ביירון (שלהשלמת הכנסה הקליט גרסאות כיסוי זולות ללהיטים ידועים עבור חברת התקליטים AVENUE).

במהלך הסשנים לאלבום שלהם הגיע מנהלם, גארי ברון, ודרש להוסיף אורגניסט. ההצעה התקבלה ולהקלטות הגיע חבר של ברון בשם קולין ווד, שהיה מורה במקצועו. ווד ניגן את המלוטרון בשירים COME AWAY MELINDA ו- WAKE UP ומסתבר שברון אף ביקש מווד להצטרף כחבר קבוע בלהקה - תוכנית ששאר חברי הלהקה לא ידעו עליה.


ווד סירב כי לא התאים לו לסכן את משרתו כמורה על חשבון סיבוב הופעות עם להקה לא מוכרת כלל. תוספת הקלידים הגבירה את התיאבון של הלהקה להוסיף קלידן קבוע לכוחותיה. פול ניוטון הכיר את הנסלי עוד קודם לכן והציע לצרפו ללהקה. ההחלטה הזו שינתה את חיי כל אלה שמעורבים באלבום הזה. עם כניסתו של הנסלי להרכב, הוחלט לשנות את שם הלהקה לאוריה היפ, על שם הדמות בספר 'דייויד קופרפילד' מאת צ'ארלס דיקנס.


בלוג מוסיקה - כל מה שרציתם לדעת על מוזיקה - ועוד קצת.

הנכם מוזמנים לשתף את הבלוג עם חבריכם.


רוצים לשמוע עוד הרצאות מעניינות על הופעות מוסיקה? זמרים ישראליים? להקות רוק? הביטלס? תקליטים? רוק מתקדם? ועוד מגוון נושאים? מוזמנים ליצור איתי קשר. בינתיים, בואו ליהנות גם מפודקאסט מומלץ ומבלוג המוסיקה באתר.



Comments


©נעם רפפורט
©נעם רפפורט
bottom of page