להקת פינק פלויד עם סיד בארט - מאחורי התקליטים, התקליטונים וההקלטות
בתור מי שעוקב בהתלהבות רבה מאד אחרי פינק פלויד מזה המון שנים - הספר הזה, מאת דייויד פרקר, הוא בעיניי לא פחות מכיתת אמן בתיעוד מוזיקלי, המספקת את המדריך המובהק לקריירת ההקלטה המורכבת ולעתים קרובות אניגמטית של סיד בארט, הכוח היצירתי המקורי מאחורי פינק פלויד. עבור כל מעריץ של בארט או של שנותיה הראשונות של פינק פלויד, ספר זה הוא אוצר של תובנות נדירות, פרטי סשנים באולפנים ועובדות שנחקרו בקפידה המאירות תקופה קריטית בהתפתחותה של אחת הלהקות המשפיעות ביותר במוזיקת הרוק ובראשה האיש שהפך לסמל - ליהלום מטורף.
הגישה של פרקר (שהיה פעם עורך הפאנזין על בארט בשם CHAPTER 24) היא יסודית כמו שהיא נלהבת. הוא השקיע ארבע שנים מחייו במחקר ובכתיבת החומר שהשיג מארכיוני חברת EMI ומראיונות עם האנשים שהקליטו את הצלילים. גם יש פה לא מעט צילומים של לוחות ההקלטה המקוריים מהאולפן. הספר מתאר כל פגישת ההקלטות הידועות של בארט, הן בתקופתו עם פינק פלויד והן לאורך קריירת הסולו הקצרה אך האייקונית שלו. אחד ההיבטים הבולטים ביותר של הספר הוא האופן שבו פרקר בוחן בקפדנות את הפרטים הקטנים של הסשנים הללו, חושף את ההיבטים הטכניים של כל הקלטה, את המוזיקאים המעורבים ואפילו את הציוד שבו נעשה שימוש. רמת פירוט זו הופכת את הספר לא רק לעיון חיוני עבור מעריצים אלא גם למשאב רב ערך עבור מוזיקאים ומפיקים המתעניינים בפעילות מאחורי הקלעים של המוזיקה החדשנית ולעתים קרובות בלתי צפויה של בארט. ככה הבנתי הרבה יותר על התקליטים והתקליטונים שעשתה הלהקה אז.
במקום פשוט לרשום תאריכים ושמות שירים, פרקר חופר עמוק לתוך האווירה של אולפני ההקלטות, ומספק תיאורים חיים של האתגרים והניצחונות שעמם התמודד בארט תוך כדי יצירת נופי הסאונד הסוריאליסטיים עם חבריו ללהקה ועם האנשים שבאו לעזור לו בתקליטי הסולו שלו. הוא מספר על התסכולים והשמחות של עבודה עם אמן מבריק אך לא יציב, ומציע נקודת מבט מאוזנת על הגאונות היצירתית של בארט ועל המאבקים שבאו עם בריאותו הנפשית הרופפת.
הספר מלא בציטוטים בלעדיים של אלו שהיו שם ברגעים מרכזיים אלו. פיטר ג'נר, המנהל והמפיק של פינק פלויד ואחר כך רק של בארט, מצוטט כאומר, "העבודה עם סיד הייתה כמו ללכוד ברק בבקבוק. אף פעם לא ידעת מה אתה הולך לקבל". זה מביא את תמצית היצירתיות הספונטנית ולעיתים כאוטית של בארט, שהיא נושא שחוזר על עצמו בכל רחבי דיוקן עליו. בעוד שרבים מהסשנים היו טבולים בחוסר האמינות ההולכת וגוברת של בארט, פרקר מדגיש את הבזקי הזוהר שהופיעו, אפילו ברגעיו הבעייתיים ביותר.
לדוגמה, במהלך ההקלטה של THE MADCAP LAUGHS, תקליט הסולו הראשון של בארט, פרקר מפרט כיצד הסשנים התנודדו לעתים קרובות על סף קריסה, אך איכשהו יצרו מוזיקה שהייתה ייחודית מאוד והקדימה את זמנה. כפי שרוג'ר ווטרס אמר פעם, "סיד היה בלתי צפוי, כן, אבל היה לו את החיבור הבלתי מסונן הזה ליצירתיות שאף אחד מאיתנו לא יכול היה לגעת בו. אפשר היה לשמוע את זה בכל תו".
פרקר מספק גם תיאור נרחב וכנה על המאבקים שעמם התמודדו חברי פינק פלויד כאשר התנהגותו של בארט הפכה לא יציבה יותר, מה שהוביל בסופו של דבר לעזיבתו את הלהקה (או ליתר דיוק, פיטוריו מהלהקה).
זה אינו ספר שמתאים לכל אחד. מי שמחפשים לקרוא סיפור זורם על סיד בארט ופינק פלויד - זה אינו הספר בשבילכם. עבור אחרים, שמחפשים פרטי מידע מיוחדים על ההקלטות שהביאו את THE PIPER AT THE GATES OF DAWN או חלק מ- SAUCERFUL OF SECRETS (שני התקליטים הראשונים של פינק פלויד) או SEE EMILY PLAY או APPLES AND ORANGES (תקליטונים של פינק פלויד) כמו גם תקליטי ותקליטוני הסולו של בארט - הספר הזה הוא לא פחות מחובה.
הספר מביא גם מבט מרתק כיצד הרעיונות הגולמיים של בארט עוצבו לקטעים מוגמרים. תשומת הלב של פרקר לפרטים היא ללא דופי, מרשימת טייקים ועד פירוט של תוספות כלי נגינה ושירה ועריכות מיקסים. הדיוק הזה מאפשר לי כקורא להעריך את המורכבות של ההקלטות של בארט, גם כשהן נשמעות פשוטות בצורה מטעה על פני השטח.
אולי אחד ההיבטים המתגמלים ביותר של הספר הוא בהבאת החומר שנותר חבוי עד אז. פרקר מתעד בקפידה את מקום הימצאותן של הקלטות, ומציע הצצות מפתות למה שעשוי עדיין להתקיים בארכיון. למשל, הוא דן בסשן האבוד של RHAMADAN שטרם יצא ובהקלטות הדמו המוקדמות המיתולוגיות של שירים כמו LUCY LEAVE ו-BUTTERFLY, שיצאו באופן רשמי שנים רבות לאחר צאת הספר הזה. רמת פירוט זו מלבה את הדמיון ומוסיפה שכבה של מיסטיקה לאגדת בארט.
ההרצאה "הצד האפל של החומה - הסיפור של פינק פלויד" (עם המון פרטי מידע מיוחדים ויחודיים מאז) והרצאות מוזיקה מרתקות אחרות שלי, להזמנה: 050-5616450