Noam Rapaport
ז'אנרים במוסיקה - להיט גדול ומיוחד עם פופקורן לוהט
Updated: May 10

הלהיט האינסטרומנטלי, פופקורן, הוא קלאסיקה נצחית שעמדה במבחן הזמן, ונשארה מנגינה אהובה שזוכה להכרה בכל העולם. היצירה המדבקת הזו מאופיינת במנגינה הקליטה, הקצב התוסס והאפקטים הקוליים האלקטרונים שמצד אחד גורמים לאנשים לזמזם את המנגינה ומצד שני, אף לעורר נוסטלגיה בריאה.
אז מה זה הלהיט "פופקורן" בביצוע להקת "חמאה חמה"? כך שאלו רבים בתחילת הסבנטיז, כשקטע אינסטרומנטלי זה בקע ללא הרף מהטרנזיסטורים ומכשירי הרדיו. אז קחו לעצמכם מנת פופקורן - הנה הסרט מתחיל...
רגע, הסיפור קשור גם למוסיקה ישראלית?
כן, יש גם זווית של מוסיקה ישראלית בסיפור; האחראי לכל השלאגר הזה הוא מוזיקאי ושמו גרשון קינגסלי. הבחור הזה היה, שנים לפני כן, בארצנו, במסגרת תכנית עליית נוער לישראל. הוא נולד בשם גוץ גוסטב קינסקי ב-1922, בן להורים מוזיקליים שניהלו חנות שטיחים בברלין. מכיוון שהמשפחה הייתה יהודית (אמו נולדה כקתולית והתגיירה), הם ברחו מגרמניה בשנת 1938. הוריו ואחיו של קינגסלי פנו לארצות הברית בזמן שהוא הגיע לפלסטינה (לפני הקמת המדינה) והצטרף לקיבוץ. שם הוא עבד בשדות ביום ורקד בלילות. "דיברנו, רקדנו, היינו מאוהבים", הוא נזכר. "היינו חופשיים והנאצים היו רחוקים. זה היה כמו נווה מדבר".
את זמנו הוא בילה בעין חרוד, גינוסר ואפיקים. הנער גדל ולמד מוזיקה בקונסרבטוריון בירושלים. עם זאת, הוא לא אהב את חיי הקיבוץ. אז הוא אמר ביי ביי לישראל וטס לארה"ב, כדי ללמוד עוד מוזיקה.
שם, בארה"ב, הוא סיים את לימודיו בג'וליארד ובמכללת קולומביה הוא סיים את לימודי רזי הניצוח על תזמורות. קינגסלי נמשך דווקא לתיאטרון ובחר לנצח על תזמורות שם, בניו יורק, ולא באולמות הקונצרטים הקלאסיים.
בשנת 1965 הוא חזר לישראל ועבד עם התזמורת שניגנה במחזה, "איך להצליח בעסקים". לאחר מכן שב לארה"ב. עבר עוד קצת זמן וכלי אלקטרוני חדש פרץ לזירה - סינטיסייזר מוג, בהמצאתו של רוברט מוג. קינגסלי נכבש בקסמי המכשיר הגדול עד מפלצתי הזה. בכסף רב הוא רכש את הכלי ולא רק שניגן עמו באולפן, אלא גם הופיע עמו ביחד עם תזמורות. אז הוא הנהיג רביעיית מוג ובכך היה האדם הראשון שהשתמש בסינטיסייזר הזה בהופעה חיה.
המזל שיחק לו אף יותר כשהגה בראשו את המנגינה שתהפוך להיקרא "פופקורן". הוא אמר לאחר מכן: "פופקורן הוא מנגינה קלאסית, אפשר בקלות לשלב אותה ביצירה של באך. לקח לי חמש דקות להלחין את זה, אבל לעולם לא אוכל לעשות את זה שוב". קינגסלי היה קרוב לגיל 50 כאשר המנגינה הפכה ללהיט, מה שעורר חוסר אמון בקרב רבים שהוא כתב אותה. הוא נזכר: "כשהלכתי לקחת את תקליט הזהב הראשון שלי בגרמניה, אמרו לי, 'מה?? אתה כתבת את פופקורן??".
מי ביצע את הקטע באולפן?
ברור שהלהיט הזה לא בוצע באולפן על ידי להקת רוק - ובכן, מאחורי"חמאה חמה" עמד נגן הקלידים האמריקאי, סטן פרי, שהיה חבר באנסמבל הסינטיסייזרים החלוצי של קינגסלי. במהלך סיבוב ההופעות שלהם בארצות הברית בשנת 1969 הם השתמשו בנעימת "פופקורן" כהדרן. בשנת 1972, כשהוא זוכר את התגובה החיובית שקיבל השיר, פרי הוציא אותו כתקליטון וזה הפך ללהיט עולמי, והיה אחד מלהיטי הפופ הראשונים שהושמעו במלואם על ידי סינטיסייזר. באותה שנה עסק קינגסלי ביצירת לחנים לסרט "התמהוני" (של דני וולמן) שצולם בצפת.
לרוע מזלו של קינגסלי, הוא גילה שהוא מכר מבלי משים את זכויות הפרסום של הקטע הזה, לפני שהפך ללהיט. "לקח לי הרבה זמן להתגבר על זה", הוא הודה בצער.
בלוג מוסיקה - כל מה שרציתם לדעת על מוסיקה - ועוד קצת.
הנכם מוזמנים לשתף את הבלוג עם חבריכם.
רוצים לשמוע עוד הרצאות מעניינות על הופעות מוסיקה? זמרים ישראליים? להקות רוק? החיפושיות? תקליטים? רוק מתקדם? ועוד מגוון נושאים? מוזמנים ליצור איתי קשר. בינתיים, בואו ליהנות גם מפודקאסטים מומלצים ומבלוג המוסיקה באתר.
