כשצ'יק קורע את הג'אז וחוזר אל הנצח בעולם הפיוז'ן
- Noam Rapaport
- 19 במאי
- זמן קריאה 7 דקות

שנות ה-70 המוקדמות הרעידו את עולם הג'אז עד היסוד, ובמוקד הרעש עמד לא אחר מאשר מאסטר הקלידים והמלחין הגאון, צ'יק קוריאה. האיש, שפרץ לתודעה מתוך הסאונד המחושמל ופורץ הגבולות של מיילס דייוויס ומההרפתקאות האוונגרדיות שלו עם להקת CIRCLE, נכנס לתקופה מטורפת של יצירתיות שהולידה כמה מתקליטי הפיוז'ן הגדולים והאהובים בכל הזמנים. בין 1970 ל-1973, קוריאה לא סתם ניגן פיוז'ן אלא הוא המציא אותו מחדש, עיצב סאונד משלו ששילב קצב לטיני סוחף, מנגינות קליטות וכלים חשמליים לכדי שפת ג'אז חדשה, מרגשת ופתוחה לכולם. התקופה הזו היא שראתה את לידתה של הלהקה המיתולוגית RETURN TO FOREVER ואת שחרורם של שלושה תקליטים שהפכו לקלאסיקות מיידיות בז'אנר.
מאוונגרד פראי למנגינות שנוגעות בלב: הדרך אל RETURN TO FOREVER!
בראשית העשור, צ'יק קוריאה היה עמוק בתוך הסאונד הפרוע והניסיוני של CIRCLE, הרכב מרובע שכלל את הנשפן אנתוני ברקסטון, הבסיסט דייב הולנד והמתופף בארי אלטשול. המוזיקה הזו אמנם סיפקה את קוריאה האמן, אבל האמת? היא הייתה קצת קשה לעיכול לקהל הרחב. קוריאה, עם לב ענק ורצון לגעת באנשים דרך מלודיות ורגש, הרגיש שהוא חייב לעשות סוויץ'. התוצאה לא הייתה כל הזמן קלה לעיכול במעגל המרובע הג'אזי הזה.
אבל היי, המהפך לא קרה בבום אחד. שני תקליטי סולו הפסנתר של קוריאה משנת 1971, בשםPIANO IMPROVISATIONS, שהוקלטו באולפן באוסלו, חשפו את הטאץ' העדין שלו ואת הגאונות ההרמונית שלו באווירה אינטימית, עם המנגינות המדהימות שעתידות להתפוצץ במסגרת להקה. הוא התיישב אז באולפן והחל לנגן. המפיק סידר להקלטה את צליל הפסנתר - טהור ונקי ככל האפשר עם אקוסטיקת האולפן שסיפקה בדיוק את הכמות הנכונה של הדהוד בחדר. קוריאה עצם את עיניו והתחיל לנגן. אחרי כמה קטעים הוא לקח נשימה עמוקה והוציא מנגינה מסוג תרועה על ידי הכפלת התווים בשתי הידיים במרחק של אוקטבה. כך הוא עשה את SOMETIME AGO שבקרוב יהפוך לאחד מקטעי הרפרטואר הפופולריים ביותר של הלהקה החדשה שלו.
ואין ספק, הקמת RETURN TO FOREVER בשנת 1972 הייתה הרגע שבו קוריאה הכריז בקול גדול: אני מאמץ פיוז'ן חדש ובועט!
ההתגלות הראשונה: התקליט RETURN TO FOREVER משנת 1972 – עידן חדש נולד!

תאמינו או לא, התקליט המופתי הזה הוקלט ביומיים בלבד, בפברואר 1972, באולפני A&R בניו יורק, ועל ההפקה ניצח מנפרד אייכר. בניגוד לבום הפיוז'ן הרוקיסטי והרועש של התקופה, RETURN TO FOREVER הציע משהו אחר לגמרי: חזון קליל יותר, אוורירי ועשיר במלודיות עמוקות. זה היה צליל שטוף שמש ואופטימיות, ששילב הרמוניות ג'אז מתוחכמות עם מקצבי סמבה ממכרים ונגיעות של גישת כתיבה רחבת יריעה בסגנון רוק מתקדם.
זה יצא מאוחר יותר באותה שנה דרך הלייבל ECM RECORDS (למרות שההדפסה בארצות הברית התעכבה עד 1975), היה לא פחות מהצהרת כוונות מדהימה של הלהקה החדשה. וההרכב? פשוט קאסט חלומות: סטנלי קלארק בבס, גם אקוסטי וגם חשמלי, ג'ו פארל בחליל וסקסופון סופרן, איירטו מוריירה בתופים וכלי ההקשה, וזוגתו פלורה פורים עם הקול והפרקשן שלה.
התקליט הזה היה משהו אחר לגמרי מהפיוז'ן הכסאחיסטי והרוקי של חלק מהחבר'ה של קוריאה באותה תקופה. במקום זה, הוא הציע סאונד קליל יותר, אוורירי, שכולו טבול באווירה ברזילאית וספרדית חמה. הפסנתר החשמלי מדגם פנדר רודס של קוריאה היה הלב הפועם של העסק, עם צלילים חמים ופעמוניים שרקמו מנגינות מסובכות והרמוניות עשירות. איזה יופי זה!!!
קטעי מפתח כמו יצירת הנושא האפית, RETURN TO FOREVER, קבעו מיד את החותמת המיוחדת של הלהקה: הקלידים הליריים של קוריאה, הבס הזורם והמלודי של קלארק, החליל המרקיע שחקים של פארל, השירה השמיימית של פורים, והתיפוף הפוליריתמי של מוריירה יצרו יחד אווירה מרוממת, כמעט רוחנית. שימו לב, יש גרסה שונה שהוקלטה ממש אז של זה, שנמצאת בתקליט שיצא למוריירה בשנת 1971 ושמו FREE.
הקטע CRYSTAL SILENCE, דואט מהפנט בין קוריאה לפארל (שמאוחר יותר בוצע לעיתים קרובות על ידי קוריאה כדואט פסנתר/ויברפון עם גארי ברטון), הציג יופי עדין וצלול כבדולח. השיר WHAT GAME SHALL WE PLAY TODAY, שחותם את הצד הראשון ועם מילים שכתב נוויל פוטר, הוא אולי השיר הכי קליט וגלוי בתקליט. זו יצירה מקסימה ואופטימית, שנישאת על קולה הקסום של פורים ועל גרוב סוחף ומדבק במיוחד. כאן הלהקה הוכיחה שהיא יודעת ליצור מנגינות נגישות בלי לוותר על טיפת תחכום מוזיקלי. והיצירה הארוכה SOMETIME AGO / LA FIESTA הייתה הדובדבן שבקצפת, עוברת ממנגינה שברירית לחגיגה ספרדית תוססת וסוחפת ב-LA FIESTA, שהפך לאחד הקטעים הכי אהובים ומנוגנים של קוריאה אי פעם.
הביקורות היו נלהבות, במיוחד באירופה ויפן, שם התקליט יצא לראשונה. התקליט הזה הכריז על קול חדש ומרענן בעולם הפיוז'ן, קול ששם דגש על מלודיה, הרמוניות מתוחכמות ונגינה קצבית ומלאת חיים שהייתה גם מורכבת וגם כיפית להאזנה. בעוד שהרכבים מאוחרים יותר של RETURN TO FOREVER הלכו על סאונד חזק ורוקי יותר, תקליט הבכורה הזה נשאר אהוב במיוחד בזכות השילוב הקסום של קלילות, ליריות ומקצבים לטיניים סוחפים. קסם! יצירת מופת שטופת שמש שממשיכה לרגש ולהעניק השראה לכולנו!
הבסיסט סטנלי קלארק נזכר: "זה מצחיק, אנשים ידעו על התקליט בארצות הברית כי זה היה מוצר ייבוא. הייתה לנו תמיכה שם אבל כשהגענו ליפן אנחנו היינו שם כמו הביטלס. פגשו אותנו בשדה התעופה אנשים עם שלטי הערצה!"
יהלום מלוטש: התקליט LIGHT AS A FEATHER משנת 1973 – פשוט מושלם!

התקליט הזה, שהוקלט בלונדון באוקטובר 1972 ויצא לאור על ידי חברת התקליטים POLYDOR בשנת 1973, לקח את כל מה שהיה טוב בקודמו ופשוט שייף אותו לשלמות, מגדיר מחדש את הסאונד הראשוני של RETURN TO FOREVER. עם אותו הרכב קוסמים, התקליט הזה נחשב עד היום לאחד מתקליטי הג'אז-פיוז'ן הכי נגישים והכי יפים שנוצרו אי פעם לדעתי. הוא תפס רגע קסום של כימיה בין הנגנים, והתוצאה היא אוסף שירים שהם גם קליטים בטירוף וגם מלאי עומק באלתורים. פשוט ואווו!
התקליט נפתח עם YOU'RE EVERYTHING, שיר שמח עם מילים של נוויל פוטר, שמבטא באופן מושלם את האווירה הרומנטית והאופטימית של הלהקה. איזה יופי בא פה המבטא של פלורה פורים. זה באמת הקול והכל! ושיר הנושא, LIGHT AS A FEATHER, שנכתב במשותף על ידי קלארק ופורים, הוא קטע אוורירי ומרחף שמצדיק כל אות בשמו.
אבל רגע, שני קטעים אינסטרומנטליים הם אלו שבאמת הפכו את LIGHT AS A FEATHER לאגדה. הראשון, "500 מייל גבוה", הוא עוד קלאסיקה מבית היוצר של קוריאה, שמציגה מנגינה בלתי נשכחת וסולואים עוצרי נשימה, כשקולה של פורים נוסק לצד הסקסופון של פארל. ואז הגיעה הפצצה הספרדית: SPAIN. הקטע הזה, שמבוסס על הפתיחה המפורסמת מה-CONCIERTO DE ARANJUEZ של חואקין רודריגו, מתפוצץ ליצירת מופת קצבית, מרקידה וממכרת, שילוב גאוני של אלתור ג'אזי עם מלודיות וקצב ספרדיים. זה הפך לסטנדרט ג'אז על המקום, אהוב על נגנים וקהל כאחד.
הנגינה של קוריאה בפנדר רודס בתקליט הזה היא פשוט בית ספר, מלאה ברעיונות יצירתיים וסולואים ליריים שחודרים לנשמה פה ושם הוא אף נשמע משתמש בפדאל ווא-ווא אותו הוא חיבר לפסנתר - וזה כה יפה. קלארק הוכיח שוב שהוא וירטואוז בס מטורף, עם ליין באס שתומך וגם שר מנגינות משלו. התרומה של פארל, גם בחליל וגם בסקסופון, הייתה חיונית למרקם הבהיר של התקליט, בעוד שהקול המיוחד של פורים והמקצבים המדבקים של מוריירה נתנו את פעימת הלב הברזילאית שהייתה כל כך מזוהה עם הלהקה. כל
מי שהיו לו ידיים פנויות התחיל למחוא כפיים להקלטה לפי הקצב. השמחה וההתרגשות מילאו את החדר, וזה יהיה אלמנט שחפתה קהלים ומאזינים רבים בעתיד לעזוב הכל ולהצטרף למסיבה.
זה הפך להיות להיט וקבלת להיט יכולה להיות ברכה וקללה - כי הקהל ציפה לשמוע את אותו הדבר שוב ושוב וקוריאה נאלץ להתמודד עם האתגר לשמור על טריות. הוא תיאר את התהליך בראיון משנת 2011: "בשנת 1976 בערך, התחלתי להתעייף מהקטע הזה. התחלתי לנגן גרסאות מעוותות שלו לאורך השנים - כשרק עם הלהקה הנוכחית שלי, RETURN TO FOREVER IV, חזרנו לעיבוד המקורי".
אז כן, התקליט קצר שבחים אדירים מהמבקרים והיה הצלחה מסחרית גדולה, מה שהקפיץ את צ'יק קוריאה והלהקה לקדמת הבמה העולמית. התקליט הזה הראה לכולם שפיוז'ן יכול להיות גם אמנותי ומתוחכם וגם לפנות לקהל רחב, והוא השפיע על אינספור מוזיקאים ופתח לדור שלם את האוזניים לעולם המופלא של הג'אז.
הלהקה הייתה בתנועה ונראתה בלתי ניתנת לעצירה. אבל פלורה ואיירטו רק הקימו משפחה; בתם דיאנה מוריירה נולדה ב-15 באוגוסט 1972. הם לא היו זמינים לסיבובי הופעות נרחבים והתחילו לעבוד על פרויקטים משלהם. כתוצאה מכך הם עזבו את הלהקה בשנת 1973.
מהפך מפתיע: התקליט HYMN OF THE SEVENTH GALAXY משנת 1973 – רוק מתקדם גלקטי!

קוריאה וקלארק רצו להמשיך את הלהקה וקלארק המליץ לחבור למתופף לני ווייט, בוגר נוסף של הלהקה של מיילס דייויס. בהתחלה היה זה המתופף סטיב גאד שהצטרף להקלטות האולפן בניו יורק באוגוסט 1973. אבל כשהתברר שהוא לא יוכל לצאת לסיבוב הופעות עם הלהקה, הרפרטואר הוקלט מחדש עם לני ווייט בתופים; ההקלטות המקוריות עם סטיב גאד מעולם לא שוחררו.
בדיוק כשחשבנו שהסאונד הלטיני המושלם של RETURN TO FOREVER כבש כל פסגה אפשרית, קוריאה, המטייל המוזיקלי הנצחי, החליט שהגיע הזמן לזעזע את הספינה ולכוון למקום חדש לגמרי. באמצע 1973, פלורה פורים ואיירטו מוריירה כבר לא היו בתמונה, וגם ג'ו פארל פרש כנפיים. קוריאה וקלארק, רעבים לסאונד חזק יותר, עם דגש על רוק, צירפו כוחות חדשים.
התקליט HYMN OF THE SEVENTH GALAXY, שנחת בסוף 1973, היה לא פחות ממהפך סאונד דרמטי. המתופף לני ווייט, מכונת כוח עם רקורד בהרכבי פיוז'ן אגרסיביים, תפס את מקומו של מוריירה. וחשוב מכך, החליל והשירה המרחפת הוחלפו בגיטרה החשמלית הבועטת של ביל קונורס.
הגרסה החדשה הזו של RETURN TO FOREVER הייתה חיה אחרת לגמרי. חוש המלודיה הגאוני של קוריאה עדיין היה שם, אבל המוזיקה הפכה להרבה יותר אנרגטית, רועשת ומונעת על ידי מקצבי רוק וירטואוזיים ופירוטכניקה גיטריסטית משוגעת. קוריאה עצמו הרחיב את מחסן הקלידים שלו, ושילב סינטיסייזרים באופן בולט יותר לצד הפנדר רודס הנאמן שלו.
קוריאה ביקש להביא פה קונספט, כפי שסיפר בשנת 1975: "אני זוכר כשעבדתי עם מיילס דייויס, ודרך אחת שהוא נהג בה הייתה לחבר את המוזיקה שלו באופן שזה לא יפסיק. אהבתי לעבור כך מנושא לנושא. ואז זה גרם לי להסתכל גם על מבנה צורה קלאסי, שבו יש תנועות שונות לקטע מוזיקלי, כמו סוויטה. ואז גם הגעתי לניסוי בתקליט הזה, עם הרעיון הזה".
היה לחץ להכין את התקליט הזה, כי סיבוב הופעות כבר נראה באופק, וקטעים כמו קטע הנושא, HYMN OF THE SEVENTH GALAXY, ו-THEME TO THE MOTHERSHIP הראו להקה שלא מפחדת לצלול לקצוות המחוספסים של הפיוז'ן, עם קטעי אנסמבל מורכבים, סולואים גיטרה צורבים מקונורס, ותיפוף מהיר כטורנדו של ווייט שדחף את כל העסק קדימה. הבס של קלארק נהיה עוד יותר דומיננטי ואגרסיבי, ולעיתים קרובות תפס את תפקיד הסולן. למרות שעדיין אפשר היה לשמוע פה ושם רמזים למרקמים הלטיניים המוקדמים, האווירה הכללית הייתה לגמרי בכיוון של תנועת הג'אז-רוק הלוהטת, והעמידה אותם בשורה אחת עם ענקים כמו מהאווישנו אורקסטרה.
זה היה צעד אמיץ אבל הוא היה הצלחה מסחרית אדירה וביסס עוד יותר את מעמדה של הלהקה ככוח עליון בסצנת הפיוז'ן. הוא גם סלל את הדרך לגרסאות הרוקיסטיות והמצליחות עוד יותר של RETURN TO FOREVER שיגיעו עם הגיטריסט הבא, אל דימיולה.
התקליטים האלה לא רק הציגו לראווה את הכישרון הפנומנלי של קוריאה כמלחין, פסנתרן ומנהיג להקה, אלא גם חשפו בפני העולם חבורה של נגנים פשוט מדהימים. הם עדיין חובה באוזניות של כל מי שרוצה להבין איך נולד והתפתח הג'אז-פיוז'ן, והם עדות חיה ליצירתיות המתפרצת של צ'יק קוריאה ולהשפעה האדירה שלו על המוזיקה שאנחנו שומעים היום.
בלוג מוסיקה - כל מה שרציתם לדעת על מוסיקה - ועוד קצת.
הנכם מוזמנים לשתף את הבלוג עם חבריכם.
רוצים לשמוע עוד הרצאות מעניינות על הופעות מוסיקה? זמרים ישראליים? להקות רוק? הביטלס? תקליטים? רוק מתקדם? ועוד מגוון נושאים? מוזמנים ליצור איתי קשר. בינתיים, בואו ליהנות גם מפודקאסטים מומלצים
הרצאות מוסיקה שלי ותכני מוסיקה מיוחדים לפלטפורמות שונות - לפרטים והזמנות: 050-5616459
