top of page
  • תמונת הסופר/תNoam Rapaport

לכתוב ספר רוק ישראלי – פגישות אישיות עם אמנים. והפעם – אריאל זילבר

עודכן: 1 באוג׳



כשיצאתי למסע לכתיבת ספרי השני, "רוק ישראלי 1973-1967", בחרתי בדרך הקשה – להשיג כמה שיותר אמנים רלוונטיים לסיפור ולראיינם עם שאלות שבפעם הראשונה הם יספקו להן תשובה. כך, נפגשתי עם המון אמנים ששמחו לשתף איתי פעולה והמפגשים איתם היו מרגשים / מצחיקים / מפתיעים / מיוחדים / בלתי נשכחים. במהלך סדרה של מאמרים בבלוג המוסיקה הזה, אספר לכם על מפגשים שהיו לי עם כמה אנשים מעניינים מאד שאתם ודאי מכירים. בפוסט זה אספר על שיחותיי עם אחד הזמרים הישראלים המובילים - אריאל זילבר.


מוסיקה ישראלית, אריאל זילבר - ואני



את אריאל זילבר פגשתי במקרה; זה היה בשעת בוקר, כשהגעתי לשבעה לזכרו של גבי שושן ז"ל. ישבתי בבית, כשרק אני ושני אחיו שם (אחד מהם הוא דני שושן, חברי הטוב, שגם אותו ראיינתי לספר והגעתי לבית שם כדי לנחמו). בעודנו יושבים ומדברים, לפתע נפתחה הדלת ופנימה נכנס אריאל זילבר. לא נפגשתי איתו מעולם לפני כן. התחלתי לדבר איתו ותוך שתי דקות כבר סיפרתי לו שאני קלידן ומתמחה באורגנים ישנים, כמו האמונד ופנדר רודס.


איך שאמרתי את שמות המותגים האלו, עיניו נדלקו, "יווווו...איך אתה מזכיר לי נשכחות!"


המשכתי לדבר איתו וכל משפט שני שלי בא עם תגובה ממנו, "וואיי וואיי... איך אתה מזכיר לי!", ועיניו צוחקות ופיו מחייך ביחד עם הזקן. אז הוא התחיל לספר לי על הפנדר רודס שהיה לו עם תמוז ועל הופעות עם מייק בראנט ועוד... ועוד...


דני שושן, שישב בחדר, הקשיב לשנינו ונראה שהוא נהנה כששני אנשים מדברים סביבו על נושא כה אהוב עליו – הרוק'נ'רול. אחרי הכל, דני יודע את הרוק'נ'רול האמיתי, כחבר בלהקות האריות, הצ'רצ'ילים ועוד דברים מדהימים שעשה לאחר מכן (אתם חייבים לקרוא את מה שכתבתי עליו בספר שלי – הלסת תישמט לכם!).


מנהרת הזמן של הרוק הישראלי



אני גדלתי על המוסיקה של אריאל זילבר. עוד כילד היו לי תקליטים שלו; אם זה תקליט הסולו

הראשון שיצא בשנת 1976. כן, זה שהוא נראה בו מנגן מהחלון בפסנתר עם רקע של צריף. אז חשבתי שבאמת אריאל צולם כך בתוך הצריף. רק שנים לאחר מכן הבנתי שהתמונה שלו צולמה בחדר חזרות, במקום אחר, והודבקה. זה התקליט עם הלהיטים "רוצי שמוליק", "בטי בם", "אגדה יפנית", "דרך ללא מוצא", "שמש שמש" (בגירסה המקורית) ועוד.

בתוך העטיפה נחה גם חוברת עם תמונות ומילות השירים.


תקליט שני שלו שהיה לי אז הוא התקליט שהוא עשה עם להקת ברוש, בשנת 1978. אני מכיר כל צליל מהתקליטים האלו. הם הפסקול האמיתי של גדילתי. את הסיפור האמיתי על התקליט הספציפי הזה חקרתי לעומק עם כל חברי להקת ברוש.


עם זאת, הספר שלי התמקד בתקופת 1967-1973. כלומר, בשנים שלפני שני התקליטים האלו, לפני להקת תמוז ובטח לפני התקליטון המורחב שעשה עם השיר "הנה אנו המיואשים". כלומר, הייתי חייב להתמקד, עם כל הפיתוי, בתקליטונים שהוא עשה באנגלית ובצרפתית וכל מה שהיה לפניהם וביניהם. להשלים את הפאזל על תקופה עלומה זו בקריירה שלו.


"אני חייב את אריאל לספר שלי", חשבתי והבנתי שהנה פה ההזדמנות שלי.


אז אזרתי את האומץ ואמרתי לו, "אריאל, אני עכשיו כותב את הספר השני שלי ומתמקד בלהקות רוק ישראליות, זמרים ישראלים ובאופן כללי בעולם הרוק הישראלי של אז. ברור לי שאתה חייב להיות שם ויש לי המון שאלות לשאול אותך בנושא. האם נוכל לשוחח ולצאת למנהרת הזמן ביחד?"


אריאל לא חשב פעמיים – "ברור!", ובאותה נשימה נתן לי את מספר הטלפון הנייד שלו. יצאתי מהשבעה וכמה ימים לאחר מכן כבר התחלנו לשוחח ארוכות. הוא ענה באריכות ובטון נלהב לכל שאלה שלי. הצלחתי גם להפתיע אותו עם שאלות שהוא לא נשאל עליהן לפני כן (כמו, למשל, עבודתו עם להקת הקווינטט בשנת 1972). הוא הצליח לא פעם להפתיע אותי עם אנקדוטות על חיבורו ללהקת רוק מתקדם ידועה באנגליה, בתחילת הסבנטיז, או היתקלות שהייתה לו עם להקת כוורת באירוע שנערך לה בשנת 1973 ועוד המון פרטים שרק בזכות שיחותינו גרמו לסיפור עליו, בספר שלי, להיות שלם.


ומה הדבר שהפתיע אותי ביותר? שאריאל אמר לי שבזמנו הוא ידע לנגן שירים של אחרים רק בסולם אחד – סולם דו. "אני לא פסנתרן אמיתי", הוא אמר לי. זה נשמע לי מוזר כי ברוב

הפעמים שראיתי אותו, אם בטלוויזיה או בהופעה- הוא היה עם קלידים. בהמשך, חברי להקת ברוש אישרו לי שהוא אכן לא פסנתרן אמיתי אלא כזה שלומד את תפקידיו כראוי ואז מנגן אותם.


אריאל ואני לא דיברנו כלל על פוליטיקה ודת. אני לא מסכים עם דעותיו בפוליטיקה אבל כששני אנשים כמונו משוחחים בתשוקה אדירה על מוסיקה ישראלית או לועזית – באותו רגע אין גבולות ובמקום דרך ללא מוצא, גילינו איך עפות המחשבות.


בלוג מוסיקה - כל מה שרציתם לדעת על מוסיקה - ועוד קצת.

הנכם מוזמנים לשתף את הבלוג עם חבריכם.


רוצים לשמוע עוד הרצאות מעניינות על הופעות מוסיקה? זמרים ישראליים? להקות לועזיות? החיפושיות? רוק מתקדם? ועוד מגוון נושאים? מוזמנים ליצור איתי קשר. בינתיים, בואו ליהנות גם מפודקאסטים מומלצים ומבלוג המוסיקה באתר.


הרצאה על הרוק הישראלי, הרצאה על אריק איינשטיין, הרצאה על להקת כוורת ועוד,

להזמנות: 050-5616459





©נעם רפפורט
©נעם רפפורט
bottom of page