אחרי התפרקותה של להקת הרוק הישראלית, בנזין, ציפו רבים שהמהלך המוסיקלי הבא של מנהיג הלהקה, יהודה פוליקר, יבוא עם מוזיקת רוק נושכת ובה סולואי גיטרה חשמלית כמיטב מסורת הרוק. מה רבה הייתה ההפתעה כשבמקום סולו רוק נושך, פוליקר ושותפו, יעקב גלעד, בחרו להביא לנו יצירה נושכת מאזור אחר לגמרי - יוון. כך יצא, בסוף אוגוסט 1985, התקליט "עיניים שלי".
יצא לי פעם אחת מעניינת בחיי להופיע עם יהודה פוליקר. הייתי אז הקלידן של חמי רודנר, בשנת 2001, כשהעלינו מופע, בסינמטק תל אביב, ובו גרסאות שלנו ללהיטי סיקסטיז. האורח בהופעה היה פוליקר. אז כמובן שעשינו גם חזרה מוסיקלית לפני ההופעה והוא הגיע אליה עם שותפו, יעקב גלעד. קודם כל, נדהמתי מהביישנות של הבחור שמבחינתי היה מהמוסיקאים הגדולים יותר בארצנו. הוא דיבר בשקט והיה מופנם באופן כובש. אני לא זוכר איזה שיר עשינו איתו. אולי זה היה YOU REALLY GOT ME של הקינקס. אבל זכור לי דבר שקרה בהפסקה בחזרה; חלק מהחבר'ה בלהקה יצאו לשתות או לעשן משהו, ואני נשארתי בחדר החזרות והשתעשעתי לי עם אורגן ההאמונד שלי. יהודה ויעקב נשארו גם בחדר ופתאום האצבעות שלי ניגנו את הפתיחה של השיר ANTHEM, של דיפ פרפל. לפתע יהודה הרים את הראש בפליאה, עיניו נצצו והוא אמר לי, "איזה יופי אתה מנגן את זה". ויעקב גלעד הוסיף, "יש לך סאונד טוב באורגן". באותו רגע חשבתי שאולי, מתישהו, הם יקראו לי לנגן בהפקה של יהודה פוליקר. זה, לפי מה שההיסטוריה מראה, לא קרה. אבל הרגע הזה של חיבור שלושה אנשים אוהבי מוסיקה עם קטע מתנגן של רוק קלאסי? זה פרייסלס עבורי.
יהודה פוליקר היה חוד החנית של בנזין, אותה להקת רוק חשובה בסצנה של רוק ישראלי, אבל בשנת 1985 הכסף נגמר סופית ואיתו גם הדלק למשוך את מכונית הרוק הזו הלאה. יהודה פוליקר נתפס כמותג איכות בקרב מבצעים ומלחינים ישראלים ולכן, רבים ציפו ממנו לבשורה מעניינת בתחילת דרכו כאמן בזכות עצמו. זכורה לי היטב ההפתעה הגדולה עם צאת התקליט "עיניים שלי", שהביא את בשורת הניחוח היווני לקהל שציפה ממנו לרוק'נ'רול. התקליט הפך במהרה לרב מכר והיה זה פיצוי הולם ליהודה פוליקר ויעקב גלעד, שנחלו כישלון מהדהד עם תקליטם הקודם, במסגרת להקת בנזין, ושמו "משמרת לילה". אם תרצו לקרוא אחר כך על להקת בנזין בתחילת דרכה, כשעוד הייתה תחושת התלהבות רבה מאד, זה נמצא במאמר אחר שכתבתי בבלוג מוסיקה באתר הזה.
כיצד התחיל פרויקט חשוב בעולם של מוסיקה ישראלית?
בתחילה יעקב גלעד לא נדלק על הכיוון היווני וחשב שיהודה משוגע מדי מלחשוב על סטייה שכזו מהמסלול של הרוק לטובת צלילי יוון. אבל ברגע שיהודה השמיע לו את הגרסה המקורית של "עיניים שלי", החומה נמסה. יעקב החל לגבש בראשו את כל המעטפת.
השיר הראשון שיצא לרדיו, ביולי 1985, היה השיר הזה - שיר הנושא של התקליט, "עיניים שלי", ואם עד אז הרטיט פוליקר את לבבות הקהל שלו עם פריטה במיתרי הפנדר סטרטוקאסטר שלו, הרי שפה הגיטרה ההיא פינתה מקום לבוזוקי. עבור פוליקר הייתה זו נקודה אמנותית חשובה ביותר; החיבור שלו לשורשים. ואני, שאינני מבין מילה בשפה היוונית, מרגיש שאני מבין אותה היטב בצלילים ובהגשה. יהודה, ביחד עם יעקב גלעד לצדו, הביא את השפה היוונית במילים עבריות, והתקליט נשמע כאילו הוא שר ממש ביוונית, עם כל הרגש. ועדיין - זו מוסיקה ישראלית במלוא עוצמתה.
יהודה חשש בתחילה לבצע את "עיניים שלי". הוא ידע שהביצוע של יורגוס דאלארס מושלם, והוא פחד לעשות עוול לשיר. יעקב גלעד עודד אותו להקליט את זה.
התקליט יוצא לאור לחנויות תקליטים ובהצלחה
אחרי השיר "עיניים שלי", שפותח את התקליט, מגיע בתקליט השיר "בוקר יום ראשון". השיר מספר על היום בו נעצר המשורר ס. קויומדזיס (שכתב את מילות השיר המקוריות לשיר זה כמו גם לשיר "עיניים שלי") במהפכת הקולונלים, בשנת 1967, שבישרה שיוון כבר לא תהיה אותה מדינה. השיר מתחיל בשגרת יום שעלול לבשר רעות – "שש וחצי, שבע שמונה, בוקר יום ראשון. לא רוצה לשמוע רדיו, לא לקרוא עיתון, עוד מעט עומד לרדת גשם שיטפון... לו יכולתי עכשיו רק לישון".
האווירה הקודרת ממשיכה בשיר "רוחות מלחמה". זה שיר יציאה למלחמה ויהודה ויעקב חשבו בזמנו שהוא ייפסל לשידור ברדיו. על השיר הבא, "קחי אותי חזק", יהודה לא היה מוכן לוותר, בעת שנערכו ההצבעות לבחירת שירי התקליט. עבורו היה זה פסקול חיים, כי השיר הזה הושמע לו רבות עוד כשהיה ילד והוריו נהגו לשיר אותו מולו בדואט.
השיר "הקנאה" מדברת על קנאה שיכולה להוציא אדם מדעתו. זה מוביל לשיר האחרון בצד הראשון בתקליט, "שקיעה ים תיכונית", עם שילוב של בוזוקי וגיטרות – כשיח בין מזרח למערב.
צד ב' של התקליט נפתח עם להיט נוסף, "אלקו", גם במקור מאת ס. קיומדזיס. אותו אלקו, דמות רגילה שבשיר, מנסה להשוות את עצמו לאלכסנדר הגדול, רק כי לשניהם אותו שם. למרות המקצב המורכב של השיר, הוא התנגן אז היטב ברדיו.
אחרי "אלקו" מגיע עוד להיט קצבי – "כפיים".
השיר "קללת הים" מדבר, כמובן, על דבר מרכזי מאד בתרבות היונית – הים. בין אם זה ים מוחשי או ים של רגשות. בשיר הזה מתואר הים לא כמקום אליו הולכים להשתזף וליהנות, אלא מקום בו מתרחשת אהבה נואשת ועמה פרידות וגם ענייני פרנסות כואבים – "הלחם דל, גורל אומלל. רק מים ושמיים. קללת הים רובצת לעולם". שיר שבא אחריו, "עיר בשלכת" מוסיף אווירה קודרת למארג התקליט.
המסע היווני הראשון של יהודה פוליקר מסתיים עם "אל הלילה", שפתיחתו מזכירה קצת את פתיחת SHINE ON YOU CRAZY DIAMOND, של פינק פלויד. התקליט מסתיים באווירה קודרת כשיהודה ויעקב ביקשו להביא למאזין הישראלי את מהות השירה היוונית, עם כל האפלה שבה.
וכך, מסע בלתי מתפשר ליוון הביא את ההצלחה הגדולה. הקהל התאהב וקנה את התקליט בכמויות רבות. תוך חודש נמכר התקליט ב-15,000 עותקים ובנובמבר 1985 נערכה הופעת בכורה חגיגית של "עיניים שלי" בהיכל התרבות התל אביבי, שהיה מלא מפה לפה.
האם הצלחה זו חשובה לעולם של רוק ישראלי?
בהחלט, כי שנה לאחר מכן יצא "אלבום יווני" נוסף מבית היוצר של פוליקר-גלעד, שהוקלט בהופעה בקולנוע תל אביב (שהיה ברחוב פינסקר בתל אביב), הכיל שירים שלא יצאו בתקליט הראשון ושמו "חולם בהקיץ". מכאן סלל יהודה פוליקר את דרכו לעבר יצירת מוסיקה ישראלית אישית ומיוחדת מאד.
כך החל יהודה פוליקר את קריירת הסולו שלו, עם המון אומץ ונחישות להביא את האמת שלו. יאסו יהודה!
בלוג מוסיקה - כל מה שרציתם לדעת על מוסיקה - ועוד קצת.
הנכם מוזמנים לשתף את הבלוג עם חבריכם.
רוצים לשמוע עוד הרצאות מעניינות על הופעות מוסיקה? זמרים ישראליים? להקות רוק? הביטלס? תקליטים? רוק מתקדם? ועוד מגוון נושאים? מוזמנים ליצור איתי קשר. בינתיים, בואו ליהנות גם מפודקאסט מומלץ ומבלוג המוסיקה באתר.
ס