top of page

כשהגיטרה בערה: הסיפור המחשמל של להקת פסל האהבה

  • תמונת הסופר/ת: Noam Rapaport
    Noam Rapaport
  • 3 ביולי 2023
  • זמן קריאה 9 דקות

עודכן: 14 ביוני


חקר, ערך וכתב: נעם רפפורט



היה היה בבריטניה של סוף שנות השישים... בום! שיגעון הבלוז-הלבן התפוצץ בכל פינה. מועדונים אפופי עשן בלונדון ובכל רחבי הממלכה רעדו לצלילי גיטרות שמנסות לשחזר את הקסם מהדלתא של המיסיסיפי. השמות החמים של התקופה קפצו על העגלה הדוהרת: צ'יקן שאק, ג'ת'רו טול עם החליל המפורסם, הסנדק ג'ון מאייאל, הסופרגרופ CREAM, פליטווד מאק בגלגולה הבלוזי וסאבוי בראון היו רק חלק מהחגיגה.


חברות התקליטים, שהריחו כסף קל, היו במרוץ חימוש למצוא את הדבר הגדול הבא, להקות צעירות ורעבות שיקליטו תקליטי בלוז במהירות הבזק, בתקציב מינימלי ובפוטנציאל מכירות מקסימלי. אחרי הכל, בלוז אמיתי לא דרש ימים שלמים באולפן בשביל אפקטים פסיכדליים מסובכים או מיקסים אינסופיים. זה קטע של הלב, האנרגיה והכישרון הגולמי.


בתוך המהומה הזו, חברת EMI זיתה פוטנציאל בשלישיית נגנים צעירים ומוכשרים. הלהקה, שבתחילת הדרך נקראה THE HUMAN BEANS, שינתה את שמה לשם הקליט והבלתי נשכח LOVE SCULPTURE (פסל האהבה). היה זה המתופף הקודם, טומי ריילי, שעזב אך הספיק להציע לבסיסט ג'ון וויליאמס והגיטריסט-זמר דייב אדמונדס להיקרא "פסל האהבה". במהרה החליף אותו בוב 'קונגו' ג'ונס בתופים.


בלוז? מה זה בלוז?


לאחר כמה סינגלים שלא הצליחו לזעזע את המצעדים, חברת התקליטים דרשה מהם תקליט בלוז, אבל הייתה בעיה קטנה: דייב אדמונדס הודה מאוחר יותר שבנקודת הזמן ההיא הוא לא ידע דבר וחצי דבר על בלוז, לא תיאורטית ולא מעשית. אנשי EMI פשוט שלחו לחברי הלהקה ארגז הקלטות של אמני בלוז קלאסיים ואמרו להם, במילים אחרות, "תתחילו ללמוד". דייב אדמונדס: "הלוואי והיינו מקליטים את הגרסאות שעשינו אז לשירי הביטלס. עשינו דברים מדהימים, כשלישייה, לשירים כמו I AM THE WALRUS. בהופעות זה היה נהדר".


ההתלהבות של החברים הצעירים להקלטת תקליט משלהם הייתה כל כך גדולה, שהיא גברה על כל חשש מלהיכנס לתחום מוזיקלי זר. אדמונדס נעל את עצמו בחדר, הקשיב בקשב רב לכמה תקליטים של בי.בי קינג ולתקליט המכונן של ג'ון מאייאל עם אריק קלפטון, ופשוט "שאב" משם את כל הפראזות והליקים שהיה צריך כדי לשחות. עם ארסנל הבלוז החדש הזה, החברים ניגשו למלאכה.


סאונד טהור וצלחת מרק


אחת הדאגות המרכזיות של הלהקה והמפיקים, מלקולם ג'ונס וקינגסלי וורד, הייתה לא לדחוס יותר מדי שירים בתקליט. הם רצו לשמור על חריצים (גרובים) רחבים בוויניל כדי ליצור סאונד חם ועוצמתי. קטע הנושא של התקליט בכלל לא היה אמור להיכנס. הוא הוקלט כג'אם ספונטני לחימום, אבל התוצאה הייתה כל טובה וחשמלית כך שהם חשו שחבל לוותר עליו. על הדרך, הם גם הרוויחו קטע מקורי ותמלוגים נאים עמו.


ומה לגבי הסאונד? כאן טמון סוד הקסם. בוב 'קונגו' ג'ונס תיפף במערכת תופים של חברת לודוויג. ג'ון וויליאמס ניגן על בס פנדר ג'אז פרסיז'ן. ודייב אדמונדס? הוא ניגן בגיטרת GIBSON 335 משנת 1959, שנחשבת לגביע הקדוש של גיטריסטים רבים. הגיטרה חוברה למגברי פנדר ומארשל לסירוגין, ללא שום אפקטים. כל הצליל האדיר הזה נבע אך ורק מהאצבעות, הגיטרה והמגבר. היום, גיטריסטים מוציאים הון על פדלים ואפקטים כדי לנסות ולהתקרב לסאונד הטהור והישיר הזה.


באוקטובר 1968 יצא התקליט, BLUES HELPING. בארץ, השם תורגם בזמנו באופן כללי מילולי ל"עזרה של בלוז", אך מבט מהיר על העטיפה המקורית מגלה משחק מילים: BLUES HELPING, כלומר "מנה של בלוז", כמו מנה במסעדה. העטיפה, אגב, היא פיסת היסטוריה בפני עצמה. היא עוצבה על ידי חברת HIPGNOSIS הצעירה, שהייתה זו אחת העבודות הראשונות שלה. מאוחר יותר, הצמד סטורם ת'ורג'רסון ואוברי פאוול הפכו למעצבי עטיפות רוק עסוקים, עם עבודות אייקוניות לפינק פלויד, לד זפלין ועוד רבים.



בעטיפתו האחורית הודפסו מילותיו של טכנאי ההקלטה, מלקולם ג'ונס: "לראשונה התוודעתי לכישרון האדיר של LOVE SCULPTURE כשקינגסלי וורד השמיע לי את הקלטת ההקלטה הראשונה שלה באולפני מונמות' שלו. הסינגל שנוצר, עם השירים RIVER TO ANOTHER DAY ו- BRAND NEW WOMAN, שיצא בתחילת השנה, עורר כמות עצומה של עניין, ולמרות שהוא לא ממש הגיע למצעדים, הוא זירז מכתבים ופניות רבות לגבי יציאות עתידיות. זה, האלבום הראשון של LOVE SCULPTURE, הוא התוצאה של הדרישה הזו.


אולי כאב הראש הגדול ביותר בהכנת האלבום היה עם ההחלטה מה לא לכלול בו. מכיוון שרוב הרצועות נמשכות יותר מ-4 דקות (השיר DON'T ANSWER THE DOOR הוא באורך של יותר מ-6 דקות) נוכל לכלול רק 11 קטעים על מנת להשיג את שחזור הסאונד הטוב ביותר האפשרי. מצד שני, קטע הנושא המסיים מעולם לא נועד במקור להיכלל בתקליט, אלא בוצע רק כפריט 'חימום'. עם זאת היינו כל כך מרוצים מהתוצאה, שפשוט היינו צריכים לכלול את זה. אני חושב שזה גם מאוד לזכות הבנים שאין עריכה אחת לאורך כל האלבום.


רוב הקטעים כאן יהיו מוכרים לחובבי בלוז אדוקים, אבל אני חושב שהם ימצאו את הטיפול בהם שונה בצורה מרעננת. מי שאוהב צלילי גיטרה טחונים אולי ימצא את האהובים עליו בין THE STUMBLE האינסטרומנטלי של פרדי קינג, שנמסר בקצב זועם; 'בלוז של שלוש בבוקר' של בי.בי קינג; BLUES HELPING; I BELIEVE TO MY SOUL ו-SUMMERTIME. לעומת זאת, עם אורגן מדובב של דייב וניסוח גיטרה עדין, DON'T ANSWER THE DOOR הוא בלוז 'קל להאזנה', בעוד שהשיר SHAKE YOUR HIPS של סלים הארפו באמת מרגש. הסולו של דייב פה הוא, להערכתי, אחד משיאי התקליט.


לבעלי ידע טכני, קונגו מנגן בתופים של חברת לודוויג; ג'ון מנגן בפנדר בס מותאם אישית דרך מגבר סלמר. כל גווני הגיטרה של דייב נוצרו על ידי שילוב של הגיבסון 335 שלו משנת 1959 עם מגבר פנדר ורמקולים של מארשל וללא סיוע של כל יחידות עיוות צליל.


הנה, אם כן, מבחר טיפוסי של רפרטואר הבלוז של הבנים - מנת הבלוז הראשון שלכם".


בעיתון TOP POPS נכתב בביקורת, מאותו חודש: "יש פה 11 שירים טובים. רק שני קטעים אינסטרומנטליים יש בתקליט הזה אבל כל השירים מכילים את נגינת הגיטרה הנהדרת של דייב אדמונדס, שאמור להצטרף לליגה של אריק קלפטון, פיטר גרין ומיק טיילור. זה תקליט בכורה שמביא עמו הבטחה גדולה להמשך אף טוב יותר".


עיתון DISC AND MUSIC ECHO פרסם ביקורת בדצמבר 1968: "תקליט בכורה מעולה מלהקה מוכשרת מאד שנתנה חותמת משלה למהות הבלוז. תקליט חובה לכל חובב בלוז".



בארצנו פורסמה ביקורת על התקליט BLUES HELPING רק בנובמבר 1969. שם התקליט נקרא בה, "לעזרת הבלוז" (במקום מנת אוכל של בלוז) וכך נכתב בה: "השלישייה הבריטית, אותה היכרנו בעיבוד הקצבי לנעימה הקלאסית, 'מחול החרבות', מגישה לנו כאן - בדיוק כשם התקליט - תפריט לעזרת הבלוז. התפריט הוא מגוון למדי. המנה העיקרית היא, כמובן, בלוז על כל סיגנונותיו - הקצביים והשקטים כאחד.


כדאי לכם להאזין לעיבוד המבריק של שלושת חברי הלהקה ל'עת 'קיץ' (מתוך פורגי ובס) או לקטע הנגינה הנושא את שם התקליט. קשה גם לא להתרשם מקטעי בלוז המדגדגים את שירת הנשמה, כ'בלוז שלוש בלילה' או 'אני מאמין לנשמתי'. מי שרוצה משהו קצבי יותר, מוזמן לנענע את ירכיו בקטע בשם זה, ומי שמחפש להיט מוכר, ימצא כאן עיבוד מעניין לפזמון 'שוב על הדרך'. כפי שאמרנו - תקליט מעניין של שלישייה מעניינת ומבטיחה".


אדמונדס סיפר לעיתון TROUSERS PRESS בשנת 1982: "האלבום הזה, BLUES HELPING, לא מייצג כלל את הצליל החי שהיה אז ללהקה. בכל מקרה, לא הייתה ממש זהות ללהקה. פשוט רצינו לעשות אלבום ולא משנה איזה סוג של אלבום. אם הם רצו שנעשה אלבום בלוז, אז בסדר! אלבום בלוז מגיע תיכף ומיד וזהו. הקשבתי למספר תקליטי בלוז לפני ההקלטה. לא ידעתי אפילו מה זה 'בלוז'. כל האלבום הוקלט במשהו כמו 12 שעות. אני חושב שזה התקבל די טוב. אני זוכר את הנושא העיקרי של הביקורות, שטענו כי ניתן מיד לזהות שמדובר בלהקה לבנה. לא היה שום ניסיון להישמע שחור או כל דבר אחר. פשוט היינו חבורה של בחורים לבנים שמנסים לנגן בלוז. זה הכל ושום דבר מעבר לזה".


בין השאר הכיל התקליט גרסאות לשירים של ריי צ'ארלס, להקת CANNED HEAT, ג'ון מאייאל ואפילו גרסה נהדרת משלהם לסטנדרט SUMMERTIME של גרשווין (אם כי נראה לי שג'ניס ג'ופלין היא שהשפיעה עליהם, בהקלטתה הידועה, לעשות לזה קאבר).


ריקוד החרבות השנוי במחלוקת


בעקבות ההדים שעורר התקליט קיבלה הלהקה זימון להקליט סשן עבור רדיו הבי.בי.סי ובין שאר הקטעים שהקליטה היה קטע אחד שהוא עיבוד משלה ליצירה "ריקוד החרבות" (SABRE DANCE) של המלחין חצ'טוריאן. הקטע הזה היה אחד האהובים על הקהל בהופעות בזמנו ולכן חברי הלהקה החליטו להקליט אותו ברדיו. הביצוע הזה גרם להמון מאזינים להתקשר לתחנת הרדיו ולבקש שישמיעו את זה שוב ושוב ושוב. חברת התקליטים EMI הבינה את הפוטנציאל ומיהרה להוציא את זה על גבי תקליטון. התגובה הייתה מיידית והיסטרית. דחיפה מסחרית עצומה הושגה בזכות קידומו המאסיבי של הסינגלעל ידי שדרן הרדיו הידוע והמוערך, ג'ון פיל. הוא לא הפסיק לדבר בשבחי הקטע והשמיע אותו המון בתוכניותיו אז.


אדמונדס גילה, בינואר 1969, למלודי מייקר: "מה שעזר לקטע הזה לצבור תהודה היה עם השמעתו בתוכנית הרדיו TOP GEAR, בהנחיית ג'ון פיל. לי ג'קסון, הבסיסט של להקת הנייס, הזכיר את שמנו לג'ון פיל והוא מיהר להזמין אותנו לנגן בתוכניתו. שנים לפני כן הייתי בלהקת רוק'נ'רול שנהגה לבצע קטע רוק'נ'רול מהיר מאד של ג'ו בראון. רציתי לעשות משהו שכזה ואז חשבתי על 'ריקוד החרבות'. עד לא מזמן נהגנו לנגן את הבלוז אבל זה היה כבדיחה, כי אנשים כל הזמן דרשו את זה מאיתנו. אנחנו לא בטוחים בנוגע להמשך הדרך המוזיקלית שלנו. אין ספק ש'ריקוד החרבות' ממש הפתיע אותנו בהצלחתו. על הבמה אנחנו מתחילים תמיד בקטע בלוז ואז מנגנים קטע של הביטלס וברור שהקהל מולנו לא יודע מה לצפות מאיתנו. אנחנו מנגנים את A DAY IN THE LIFE של הביטלס ואת NO MONEY DOWN של צ'אק ברי".


הלו, זה ג'ון ויליאמס... לא ג'ו - והוא לא הגיטריסט... כמה חנטריש בעיתונות הישראלית של אז:



אבל כאן צצה מחלוקת שרודפת את השיר עד היום. רבים טענו אז, וטוענים גם היום, שהמהירות המטורפת של הנגינה בריקוד החרבות הזה אינה טבעית. האזנה חדה מגלה שהסאונד של התופים מעט דק וגבוה, מה שמרמז שההקלטה המקורית הוגברה באופן מלאכותי באולפן. כלומר, הלהקה ניגנה את זה מהר, אבל לא כל כך מהר. האם מדובר באקט שיווקי רגיל כדי להציג את הלהקה כחבורת-על של נגנים? יכול מאוד להיות. כך או כך, זה לא הפריע לתקליטון להפוך ללהיט ענק.


עם זאת, אדמונדס שלל זאת עם השנים. "את הקטע SABRE DANCE הקלטנו בספונטניות. זה היה רעיון שלי לבצע את זה. נהגנו לחמם את להקת THE NICE בכל פעם שהגיעה להופיע בוויילס. מאד אהבתי אותה. קית' אמרסון ניגן בה והם ביצעו קטעים כמו RONDO. אז רציתי למצוא קטע קלאסי שיתאים ללהקה שלי. אין לי מושג מדוע בחרתי דווקא ב'ריקוד החרבות'. הקלטנו את זה חיש מהר באולפן. זה היה סשן של בוקר, החל משעה תשע, שבו הקלטנו גם את השיר THINK OF LOVE, שיצא בצד ב' של התקליטון. עשינו גירסה נוספת במטרה שתשודר בתוכנית הרדיו של ג'ון פיל בבי.בי.סי וזו הייתה גירסה איומה. אבל ג'ון אהב את זה, אולי כי הוא היה איש מוזר. הוא השמיע את זה כמה פעמים בתוכניתו וזה תפס. הרבה שאלו אותי בראיונות האם מהירות ההקלטה הואצה ואני טוען שלא. התקליטון הפך להיט וקיבלנו תמלוגים בסך 40 ליש"ט לשבוע. אבל כל הכסף הזה נשאב לתשלום הוצאות ההקלטה של האלבום הראשון, כי הוא לא נמכר והכניס אותנו לחובות".


מפסיכדליה ועד מאדים


לקראת התקליט השני, הלהקה משנה כיוון דרמטי של 180 מעלות. הבלוז הפשוט והישיר נזרק מהחלון, ובמקומו נכנסה פסיכדליה מורכבת ושאפתנית. רבים, שציפו לעוד מנת בלוז מחשמלת, קיבלו במקום זאת מסע קוסמי צבעוני, והתאכזבו. רק בחלוף הזמן, התקליט הזה זכה להערכה הראויה לו.


התקליטון הראשון מתוך השניים החדשים היה עיבוד ליצירה FARANDOLE של המלחין ביזה, אבל הוא נכשל במצעדים. רבים חשו שזהו ניסיון ציני לשחזר את הצלחת "ריקוד החרבות". הסשנים לתקליט השני כללי שמות מעניינים: המפיקים מייק פיינסילבר ופיט קר (שכתבו את הלהיט הענק FIRE לארתור בראון) וטכנאי ההקלטות אדי אופורד, שלימים יהפוך לארכיטקט הסאונד של להקות הרוק המתקדם יס ואמרסון, לייק ופאלמר. וכן, גם ריקוד החרבות בא שם בגרסה ארוכה. אדמונדס הודה בעיתון TROUSERS PRESS: "אני אוהב את גירסת התקליטון של SABRE DANCE אבל מתעב את הגרסה הארוכה שנמצאת באלבום השני שלנו".


ההקלטות נקטעו באמצע לטובת מסע הופעות בארצות הברית, כולל הופעה בפילמור ווסט בסן פרנסיסקו. בזמן שהלהקה שהתה שם, מהלך עסקי של חברת EMI חרץ למעשה את גורלה. EMI הקימה לייבל חדש ויוקרתי לרוק מתקדם בשם HARVEST, והעבירה את כל האמנים המותאמים מהלייבל הישן שלה, PARLOPHONE. אבל משום מה, LOVE SCULPTURE נשארה מאחור.


שערורייה קטנה נוספת התעוררה כשהלהקה הקליטה עיבוד לקטע MARS מתוך היצירה הפופולרית THE PLANETS של גוסטאב הולסט. העיבודים של להקות רוק ליצירות קלאסיות היו אז בשיא האופנה, אך עזבון הולסט התנגד בתוקף לעיבוד של הלהקה, והקטע נגנז. המאבק המשפטי הזה עיכב את יציאת התקליט השני, שנקרא לבסוף FORMS AND FEELINGS ויצא רק בפברואר 1970. עיתון מלודי מייקר פרסם ביקורת על התקליט באותו זמן: "הלהקה נשמעת פה לעיתים כאחת שמשתמשת בגימיקים לא נחוצים. אך בחלקים מהתקליט היא נשמעת מצוין ואף מקורית. מבחינת סאונד - הגיטרה של דייב אדמונדס היא הבשר העסיסי כאן".


בעיתון MUSIC BUSINESS WEEKLY נכתב אז: "המהירות המטורפת של 'ריקוד החרבות' נכללת בתקליט זה בגרסה ארוכה בהרבה מהתקליטון - ובאופן מרשים, בצליל סטריאופוני (בניגוד לתקליטון שבא בצליל מונו - נ.ר). זה תקליט מומלץ מאד אבל העטיפה יכלה לתת לנו יותר מידע על הלהקה". ובעיתון RECORD REVIEW פורסמה ביקורת באפריל 1970: "יש לי רתיעה מתקליטי רוק עם קרדיטים לשירים כמו 'ביזה, בעיבוד אדמונדס'. ממש לא איכפת לי שהחבורה הזו הביאה את 'ריקוד החרבות' למצעדים".


אדמונדס סיפר בשנת 1982 לעיתון TROUSER PRESS: "האלבום השני הזה מאוד משונה. זו דוגמה טובה, למעשה, לעובדה שהלהקה לא ידעה מה לעשות. אני מתכוון, פשוט לעשות רוק'נ'רול היה מאוד לא אופנתי, לא יכול היה להיות שעשיתי את זה על דעת עצמי. פגשתי שני בחורים, מייק פינסילבר ופיטר קר. הֵם היו כותבי שירים די טובים, והשתמשנו בכמה משיריהם. הם עזרו בהפקת האלבום גם כן. זה לא אלבום שאני גאה בו, למרות שיש כמה שירים טובים בו, כמו PEOPLE PEOPLE החכם, לא רק מבחינה לירית. גם הקטע הפותח, IN THE LAND OF THE FEW, בסדר גמור. הקטע FARANDOLE גם לא רע. עבדנו על זה במשך מספר ימים והמאמץ השתלם. השאר פשוט זבל מבולבל".


וכאן הסתיים למעשה סיפורה של הלהקה ודייב אדמונדס המשיך אחרי כן לקריירה מוזיקלית ארוכה ומלאת הצלחות. דוגמה טובה לכך הייתה בשנת 1970 עם השיר I HEAR YOU KNOCKIN', שהושמע רבות.


אדמונדס: "יום אחד נסעתי באוטו ושמעתי את הביצוע של סמיילי לואיס את השיר הזה. (לואיס היה הראשון שהקליט את השיר בשנות החמישים - נ.ר). מאותו רגע זנחתי את הרעיון לבצע את השיר LET'S WORK TOGETHER של CANNED HEAT והחלטתי להקליט את השיר שביצע לואיס ועם קצב של רוק. הקונספט השתנה וזה הצליח. בתקופה בה הקלטתי את השיר גרתי ברוקפילד וחטפתי שלילת רשיון לחצי שנה. כשאתה מקבל שלוש אזהרות בדרכים, הרשיון שלך נשלל אוטומטית. אז נסעתי ללונדון ברכבת עם הקלטת השיר הזה, כדי להשמיע לחברת התקליטים EMI.


בדרך חזרה נסעתי שוב ברכבת. שמתי את התיק שלי במדף התיקים ונרדמתי. התעוררתי במהלך הנסיעה וגיליתי לחרדתי שבקרון איתי יש 16 או 17 מגולחי ראש מאיימים. היה למישהו מהם גרזן בידו. ידעתי שאין לי סיכוי להגיע בהצלחה לתיק שלי. הם היכו אותי מכות רצח שם, כי היה לי שיער ארוך. למזלי, הם לא השתמשו בגרזן. בסופו של דבר חברת EMI דחתה את ההקלטה, אז השמעתי את זה לגורדון מילס, שבדיוק היה עסוק בהקמת חברת תקליטים חדשה בשם MAM. הוא הוציא את זה דרכו, לא עשה לזה הרבה שיווק אבל השיר תפס ברדיו".


בלוג מוסיקה - כל מה שרציתם לדעת על מוזיקה - ועוד קצת.

הנכם מוזמנים לשתף את הבלוג עם חבריכם.


רוצים לשמוע עוד הרצאות מעניינות על הופעות מוסיקה? זמרים ישראליים? להקות רוק? הביטלס? תקליטים? רוק מתקדם? ועוד מגוון נושאים? מוזמנים ליצור איתי קשר. בינתיים, בואו ליהנות גם מפודקאסט מומלץ ומבלוג המוסיקה באתר.



©נעם רפפורט
©נעם רפפורט
bottom of page