בהרצאותיי על לד זפלין אני מביא הרבה מהצד האנושי של הלהקה, כמו גם המוסיקה המופלאה שלה - מהתקליטים ומההופעות החיות. אבל אחד הסיפורים נותר בדרך כלל עלום יותר - הסיפור של לד זפלין והמאגיה השחורה.
ובכן, ג'ימי פייג' ידע שיש לו משהו מיוחד בלד זפלין מהפעם הראשונה שהוא, רוברט פלאנט, ג'ון פול ג'ונס וג'ון בונהאם ניגנו מוזיקה ביחד. "זה היה פשוט קסום", נזכר הגיטריסט. "זה היה מאוד חזק. היה ברור שיש סוג מיוחד של כימיה בעבודה, מההתחלה, לא דומה לשום דבר שחוויתי בעבר. ידענו שזה יכול להיות מאוד גדול".
אבל במהלך השנים, חלק אמרו שפייג' ביקש קצת עזרה מבחוץ להבטיח את ההצלחה הזו. פייג' ולד זפלין לא היו האקט הראשון שפנה לשטן למען רווח אישי; רוברט ג'ונסון וההתמודדות עם השטן בצומת הדלתא של מיסיסיפי הייתה עוגן טוב במיתולוגיה של המוזיקה, בזמן שפייג' בנה את לד זפלין מהאפר של להקתו הקודמת, היארדבירדס. במקרה הזה, פייג' וכל חבריו מלבד ג'ונס, על פי הסיפורים, חתמו על הסכם טקס דם כדי לסחור בנפשם תמורה טיפוס של זפלין במעלה המדרגות לגן עדן של הרוק'נ'רול. וההתחלה הפנומנלית של הרביעייה בשנת 1969 גרמה לזה להיראות כאילו השטן עומד בהבטחתו בעסקה.
עם זאת, העסקה הזו היא משהו שפייג' ואחרים במחנה הלהקה הכחישו בתוקף לאורך השנים, ומעולם לא הייתה איזושהי "הוכחה" שהובאה על ידי תומכי הסיפור (ממש כמו אלו שמשוכנעים שמייק בראנט ז"ל נרצח, אך אינם מסוגלים להצביע עם הוכחות על דמות הרוצח). ג'ייסון בונהאם, בנו של ג'ון בונהאם (ומדי פעם מתופף הלהקה בעצמו), קרא לזה "דבר קצת מופרך. הייתה הרבה הצלחה וטרגדיה בלד זפלין, כשחושבים על זה. אבל, אתה יודע, אני לא הייתי אומר שהעסקה עם השטן הייתה משהו, ואני הייתי סביב הבחורים מספיק זמן כדי לדעת".
ריצ'רד קול, מנהל ההופעות הוותיק של זפלין, הוסיף. "למיטב ידיעתי, אף הסכם כזה לא היה קיים מעולם. ג'ימי היה נהדר ביצירת ספינים. אבל למרות העיסוק של ג'ימי בעל-טבעי, הוא מיעט לדון בהתעסקות שלו בתורת הנסתר עם השאר הלהקה. אחד מאנשי הצוות שלנו אמר לי פעם, 'ניסיתי להעלות את הנושא פעם אחת, וג'ימי נכנס לזעם. לעולם לא אעלה את הנושא שוב'".
חלק גדול מהשמועות השטניות נבע מההתעניינות של פייג' בתורת הנסתר בכלל ובמיוחד בחייו ותורותיו של אדוארד אלכסנדר "אליסטר" קראולי, מיסטיקן בריטי ויש אומרים עסקן של מאגיה שחורה שהתעסק והתנסה במין, נהנתנות, סמים, פילוסופיה ופסיכולוגיה. פייג' כינה אותו "גאון לא מובן של המאה העשרים", כשהוא תר באדיקות אחר ספריו הנדירים. העיקרון של קראולי, "עשה מה שאתה רוצה" (המוטו הברור לכוכבי רוק מוחצנים בכל מקום), היה רשום ליד החריץ הפנימי בתקליטה השלישי של לד זפלין, בעוד שהסמל ZOSO של פייג' הוסיף עוד שמן למדורת המסתורין. פייג' היה גם הבעלים של חנות ספרים בנושא הנסתר ובית הוצאה לאור, אקווינוקס, במהלך שנות ה-70 המוקדמות, ואחת מיצירותיו הייתה הדפסה מחודשת של ספרי קראולי. מיזם זה אפשר לפייג' לשקוע עוד יותר ולקדם ידע נסתר.
במשך זמן מה פייג' אפילו היה הבעלים של BOLESKINE HOUSE, אחוזה סקוטית באגם לוך נס שבה קראולי חי בין השנים 1899 עד 1913 ושם כתב רבים מספריו. לפי הדיווחים, פייג' ראה בבית מקום בעל משמעות קסומה וערך שם מחקרים וניסויים משלו. הוא מכר את הבית בסביבות 1991. ג'ייסון בונהאם נזכר ששאל את פייג' על הבית: "שאלתי, 'היית שם?' והוא אמר, 'הלכתי פעם אחת. זה הפחיד אותי'. בכל מקרה, מעולם לא דמיינתי אותו ככזה. הוא פשוט מתוק מדי. הוא לא הבחור הזה".
התעניינותו של פייג' בתורת הנסתר ואישיותו האניגמטית הזינו מיתוסים ושמועות שונות. כמה מעריצים ומבקרים העלו השערות לגבי השפעתם של כוחות אפלים על הצלחתו של לד זפלין ועל ה"קללה" לכאורה הקשורה ללהקה, אשר הייתה קשורה לאסונות שונים שחוו חבריה.
סדרת הטרגדיות של לד זפלין - התרסקות המכונית הכמעט קטלנית של משפחת פלאנט באוגוסט 1975 באי היווני רודוס, מותו של בנו של פלאנט, קאראק בשנת 1977, ומותו של ג'ון בונהאם בשנת 1980, מה שסיים למעשה את הלהקה - התפרשו כסימנים לכך שההתעסקויות של פייג' עם הצד האפל גבו מחיר כבד. לאחר מותו של בונהאם במיוחד, הצהובונים הבריטיים פרסמו תיאוריה נרחבת לגבי "קללה" שרבצה כביכול על הלהקה. היו דיווחים לא מאושרים שאפשר לשמוע את פייג' מדבר בלשונות קסם מאחורי קירות ביתו בווינדזור, אנגליה, לאחר שבונהאם מת.
פייג' דחה את כל זה כקשקוש. "אני לא רואה איך הלהקה סבלה בגלל קארמה. כל מה שאני או אנחנו ניסינו לעשות זה לצאת החוצה וליהנות ולשמח אנשים בו זמנית. אנשים מתעניינים בתורת הנסתר ונותנים לה חיים משלה".
למרות הקסם הציבורי וההייפ התקשורתי, פייג' הפחית לעתים קרובות את מידת המעורבות שלו עם הנסתר. בראיונות הוא הביע שהעניין שלו היה מלומד ופילוסופי יותר מאשר תרגול מלא של קסם. הוא ראה בעבודתו של קראולי אמצעי לחקור את גבולות הפוטנציאל והיצירתיות האנושית. הוא גם היה מודע לכך שקצת חושך מוסיף משקל שיווקי יעיל על פטיש האלים (הכינוי של לד זפלין). "אם הם רוצים להאמין לכל השמועות, תן להם אותן," הוא אמר לריצ'רד קול. "מסתורין קטן לא יכול להזיק". כך שהקשר של ג'ימי פייג' עם תורת הנסתר נותר היבט מרתק במורשתו. הוא תרם למיסטיקה סביב לד זפלין והשפיע על תפיסת התרבות הפופולרית לגבי הקשר של מוזיקת הרוק למיסטיקה ולעל טבעי. בסך הכל, בעוד שהתעניינותו של ג'ימי פייג' בתורת הנסתר מתועדת היטב, זהו היבט מורכב ורב-גוני בחייו שהיה גם מקור להשראה וגם למחלוקת.
ההרצאה "מדרגות לגן עדן - הסיפור של לד זפלין" והרצאות מוזיקה מרתקות אחרות,
להזמנה: 050-5616450
בלוג מוסיקה - כל מה שרציתם לדעת על מוזיקה - ועוד קצת.
הנכם מוזמנים לשתף את הבלוג עם חבריכם.
רוצים לשמוע עוד הרצאות מעניינות על הופעות מוסיקה? זמרים ישראליים? להקות רוק? הביטלס? תקליטים? רוק מתקדם? ועוד מגוון נושאים? מוזמנים ליצור איתי קשר. בינתיים, בואו ליהנות גם מפודקאסט מומלץ ומבלוג המוסיקה באתר.