Noam Rapaport
הפינה הישראלית של רפפורט - הצד השני של הפסקול הישראלי
Updated: Mar 20

נובמבר 1980 ואריק איינשטיין מתכנן תוכנית טלוויזיה חדשה, עליה סיפר ללהיטון: "כנראה שבחודש הבא אכן אופיע בתוכנית טלוויזיה מיוחדת, שתצולם בצבעים ותוסרט כולה באולפן. בתוכנית זו אבצע חלק ניכר מהשירים של 'חמוש במשקפיים' וכמה שירים שביצעתי בעבר, אם כי עדיין לא בחרתי לשבץ חיקויים בין השירים. אני מעדיף תוכנית טלוויזיה המבוססת על שירים, שסגנונם יהיה אישי, חם, אינטימי וקרוב...

...האמת היא כי מאז שראיתי בטלוויזיה את ההקרנות המחודשות של 'לול', בא לי החשק לחזור ולהתמודד גם עם סוג זה של בידור. מי יודע? יתכן שלקראת הסרטת תוכנית הטלוויזיה, תנוח עליי הרוח וארגיש גם רצון לדבר בין השירים על נושאים, שנראה לי חשוב לדבר עליהם. אולי אפילו להצחיק"...
על מתן קרדיט גדול לאנשים שעובדים לצדו: "תקליט חדש אינו פרי עבודתו של הזמר בלבד. המלחין, המעבד וכן הנגנים - כולם שותפים שווים ליצירתו. את 'חמוש במשקפיים' לא עשיתי לבדי. במשך שבעה חודשים תמימים עבדתי עם גבריאלוב. לא מעניין אותי בכלל למי משנינו יש קרדיט גדול יותר אצל הקהל ובגלל שמו של מי יקנו את התקליט, אלא רק זה שהתקליט החדש נעשה על ידי שנינו ביחד".

======================
צביקה פיק על המשיכה שלו לנגינה בסינטיסייזר (פברואר 1978 ללהיטון):
"אני מהופנט ממוסיקת חלל. יש לי משיכה חזקה לחלל החיצון. הכוכבים, הפלאנטות, הקוסמוס - נורא מעניינים אותי. כשאני שומע מוסיקה מסינטיסייזר, אני נתקף הרגשה שמיימית. אני מקבל צמרמורת. לפעמים נדמה לי שנפלתי לכדור הארץ ממקום אחר".

======================
השנה היא 1979 ושני חברי תיכון באר שבעי לשעבר איחדו כוחות כדי ליצור משהו אחר השניים היו, בעת לימודיהם באותו תיכון, חברים בשלישייה מוסיקלית. הצלע השלישית היה יעקב רביץ (אח של יהודית) והחומרים שהם ביצעו הושפעו מהביטלס, כשרוב ההופעות שלהם היו מול חבריהם.
לשני אלו קראו אילן וירצברג ושמעון גלבץ, שאחרי שנים בנפרד נפגשו במקרה וחזרו לעבוד יחדיו. השיר הראשון שהקליטו (ב-1979) היה למילים של יונה וולך - 'כשבאתי לקחת אותה מהעננים'. גלבץ חיבר את הלחן ווירצברג עיבד.
זו לא הייתה הפעם הראשונה בה הלחין גלבץ (שעבד אז במשרד לפטנטנים) שיר של יונה וולך. שיר של השניים - 'שן דובי שן' - בוצע על ידי אריאל זילבר בפסטיבל שירי הילדים. וירצברג גם הוא היה פעיל בפסטיבלי הילדים אז, כעיבד שירים כמו 'תני לי להחליט' (בביצוע ג'וזי כץ), 'טוליק' (בביצוע אושיק לוי), 'הלילות הקסומים' (בביצוע נורית גלרון) ועוד.
בשיריה של וולך מצאו וירצברג וגלבץ מקור אדיר להשראה וניגשו להלחין עוד מתוצרתה. כשמבשלים אוכל בפתילייה, הוא יוצא טעים בהרבה מחימום במיקרוגל. וכך גם עם הפרויקט הזה, שהתבשל לאט לאט, עד שיצא ב-1982 בתקליט ושמו 'בציר טוב'. וזה יצא טעים לאללה.

======================
המופע הזה נערך, הוקלט, שודר - ונעלם... כמו הספינה...

======================
גידי גוב באוקטובר 1976 ללהיטון על מחווה שקיבלה להקת כוורת לאחר הופעת פרידה שערכה בחיפה: "לבמה עלו שבע ילדות וכל אחת החזיקה בידה שושנה ונתנה לכל אחד מאיתנו. ממש התרגשנו. הן חשבו על כך ותיכננו זאת לבדן. זו הייתה המחווה היפה ביותר שהייתה לנו מצד קהל. לא ידענו מה לומר אחרי זה".

גם זה היה, בשנת 1973:

קשה שלא להיזכר בשמה של להקה המחתרתית אך המצליחה, 'פרפר הברזל', שקמה ב-1974 בחיפה מחיבור שתי להקות קצב שונות. בפברואר 1975 צץ שירה, 'בינך וביני', על גבי תקליטון. עבור חברי הלהקה היה שיר זה כפשרה בין הרצוי (מוסיקה מחתרתית אמיתית) למצוי (הקהל והתקשורת הישראליים).

חברי הלהקה, שידעה שינויים בהרכבה, היו אז מייק לוגסי , צחי סעד, דוד אלמשעלי וז'אק אביסידן וכך סיפרו ללהיטון: "בתחילה רצינו להקליט את השיר באנגלית אבל כיוון שידענו כי ניתקל בפנים חמוצות של אנשי הרדיו - הקלטנו אותו בעברית". בינתיים המשיכו חברי הלהקה להופיע בעיקר עם חומר שהורכב ממיטב רפרטואר להקות הרוק הכבד של אז - דיפ פרפל, גראנד פ'אנק ועוד.
על ניסיון כושל למשוך את תשומת לב הקהל סיפרו: "ניסינו לעשות משהו לפני פורים 1974. התאפרנו והתלבשנו בצורה יוצאת דופן. הקהל פשוט ישב ולא ידע מה לעשות. לא היו מוכנים לקבל את התופעה הזו".
======================
צלילי מוסיקה מבירות העולם... למי שרוצה לבלות רק כשמסביבו רוקד נוער הזהב של תל אביב... המודעה משנת 1971.

======================
השנה היא 1976 ולהלן מחירי האמנים שתצטרכו לשלם כדי להביאם אליכם:
יפה ירקוני - 3,500 לירות (כולל מלווה אחד)
שוקולד מנטה מסטיק - 4,000 לירות
יגאל בשן - 3,500 לירות (כולל להקה)
אבי טולדנו - 3,500 לירות (הוא וגיטרה בלבד)
צביקה פיק - 3,500 לירות (כולל להקה)
נועם קניאל - 3,500 לירות (כולל להקה)
שמוליק קראוס וג'וזי כץ - 2,500 לירות (כולל מלווה אחד)
צמד הפרברים - 2,500 לירות (כולל שתי גיטרות כמובן)
צמד רעים - 2,500 לירות (כולל שתי גיטרות כמובן)
דני גרנות - 2,300 לירות (כולל שני מלווים)
אופירה גלוסקא - 2,000 לירות (כולל מלווה אחד)

======================
יש בקהל זמרת ליווי 'קאסאחית' שרוצה לנסות את מזלה? יש מקום לשתיים, לצד דפנה ארמוני שנבחרה. אז קדימה - בואו תכסחו בחתונה הלבנה של שלום חנוך.

======================
כשאריק איינשטיין ביצע הופעת הבכורה של תכניתו 'אנשים אוהבים לשיר', בשנת 1977 - הייתה זו מסיבה של ממש, בהיכל התרבות התל אביבי. כ-3,000 איש גדשו את האולם. ביניהם שלום חנוך, טליה שפירא, אושיק לוי, יהודית סולה, רבקה מיכאלי, דורי בן זאב וגם אנשי כוורת לשעבר - גידי גוב ומאיר פניגשטיין, שבאו לעודד את חבריהם ללהקת העבר, שליוו את אריק על הבמה. אלה הם אפרים שמיר ויוני רכטר.
יחד עם שני אלה היו על הבמה שלמה ידוב (גיטרה), מורטון קם (כלי נשיפה), מוטי דיכנה (בס) ואלון הלל (תופים). יחד עמם ניגנה על הבמה תזמורת כלי המיתר של נתניה. באו לבקר גם אמו של אריק ושתי בנותיו. בתחילה היו אמורים להיות 20 מופעים בלבד, אך עם ההצלחה נוספו עוד תאריכים. יצא מזה גם תקליט.


======================
בדצמבר 1975 הותר להקרנה בבתי הקולנוע סרטון הפרסומת של אורי זוהר, שהתבסס על מערכון חידון התנ״ך מתכנית הטלוויזיה ׳לול׳.
הסרטון הוא פרסומת לחברת הביטוח ׳גפן׳, אך הדבר יצר הגשת צו מניעה מטעם רשות השידור שטענה כי חידון התנ״ך נקנה על ידה ולכן היא בעלת הזכויות היחידה לשימוש בו. לאחר דין ודברים החליט בית המשפט להסיר את צו המניעה ובאי הקולנוע יכלו ליהנות שוב מזיו פניהם של אורי זוהר, אריק איינשטיין ודורי בן זאב - והפעם בצבע.

======================
הסיפור השלם של פסטיבל זה - בספר "רוק ישראלי 1973-1967".

======================
תקליטו השני של מתי כספי, עם עטיפת פעמון הכניסה שעוצבה להפליא על ידי דוד טרטקובר, נחשב עד היום לקלאסיקה ישראלית בלתי מעורערת. אך בדצמבר 1976 הפך התקליט לנושא הסכסוך, שגרם לאסיפת עותקים מחנויות התקליטים. התקליט, שנחשב לאחד היקרים ביותר שהופקו עד אז בארץ (כמאה אלף לירות הושקעו בו), הפך לסכסוך בין חברות סי.בי.אס, הד ארצי ואקו"ם.
הכל התחיל כשחברת הד ארצי דרשה לכלול באלבומה, עם שירי חגיגות הזמר, את השיר החדש שמתי ביצע בשם 'ברית עולם'. מתי, שתכנן לכלול את השיר בתקליטו, אסר על הקלטתו בפסטיבל. חוק של איסור אמן על הקלטת שיר שלו מול אקו"ם הייתה תקפה אז לכל חברת תקליטים שהיא. אמן כלשהו שרצה לבטל איסור זה, כדי להוציא שיר לשוק - היה חייב להודיע על כך לאקו"ם עד שבועיים לפני צאת השיר.
מתי שכח להודיע לאקו"ם והשיר, שיצא בתקליט שלו דרך חברת סי.בי.אס וחתם את צדו הראשון של הויניל, גרם למנכ"ל חברת הד ארצי, זאב לוין, לדרוש מיד את איסור הפצת התקליט. רק לאחר דחייה של חודש וחצי, בהן נערכו דיונים בין הצדדים והתקליט נאסף מהחנויות, חזר אריך הנגן לשכון במדפי המכירה.

======================
סוף ספטמבר 1968. עושים כבוד גדול ללהקת האריות, לפני צאתה לאנגליה. שם יקליטו חבריה את 'אהבתנו היא דבר צומח'. מה בדיוק קרה להם שם? הסיפור המדהים והשלם ב'ספר הרוק הישראלי 1967-1973'.

======================
לאחר פירוק להקת כוורת סיפר דני סנדרסון לעיתון מעריב לנוער אנקדוטה מעניינת:
"כשהתחלנו את העסק עם להקת כוורת, שמעו אותנו המון אנשים. היו שאמרו שזה טוב, מקסים, נהדר. והיו שאמרו שזה זבל. מישהו אמר שהמוסיקה טובה והמילים אינפנטיליות. אילו היינו מתחשבים בביקורת של כולם, היינו יכולים להפוך, בקלות רבה, את התוכנית שלנו לערב פנטומימה. לא לדבר, לא לשיר ורק לעשות פרצופים ולקוות שגם זה מצחיק. אבל משום מה המשכנו לדבוק בקו שלנו.
סממן נוסף שליווה אותנו לאורך כל הדרך הוא שעשינו כל מיני דברים משוגעים ואף אחד לא אמר לנו שלכלכנו או הגזמנו. הדבר היחיד שהיה קצת שנוי במחלוקת הוא השיר על לולו שקופצת הופה. אני אהבתי את השיר והוא גם הלך טוב מאד בהופעות וברדיו. מי שמתעמק בטקסט והתפלפל בו בתוספת כל מיני תבלינים, אולי מצא בו דברים שהרגיזו אותו".

======================

======================
במרץ 1970 החליטו כמה מנהלי חנויות תקליטים בתל אביב לפעול נגד חנות אחת ושמה 'פופ שופ'. אותה חנות נפתחה זמן קצר לפני כן ברחוב אלנבי פינת סמטת בית השואבה, שבתל אביב. בפתיחתה הגיעה להקת האריות וניגנה במדרכה, צמוד לכניסה לחנות, להנאת העוברים ושבים. התקהלות רבה נוצרה במקום אך השמחה לא נמשכה זמן רב.
בעלי החנויות לא אהבו ש'פופ שופ' מכרה את תקליטיה במחיר נמוך יותר ובכך שברה את השוק. שני מנהלי החנות הצליחו לעשות זאת כי רכשו סחורה רבה מאד מחברות התקליטים ובמחיר נמוך. אבל הקש ששבר את גב החנויות האחרות היה כש'פופ שופ' מכרה את תקליטו החדש של יהורם גאון במחיר נמוך בשלישי מהמקובל.
אז התאגדו שאר המנהלים ושקלו לפתוח בחרם נגד חברת התקליטים סי.בי.אס. הלחץ בסוף עשה את שלו והחנות נסגרה.

======================
השנה היא 1965 ובפארק רמת גן יש טוויסט בעלילה! רוקדים טוויסט עם אמן הטוויסט בכבודו ובעצמו.

======================
שנת 1970 ותזמורת עוזי והסגנונות (כמו גם תזמורת מוצי) מפנקת את באי מועדון הפלייבוי. גם תזמורת האריות הופיעה שם, לפי ארכיון המודעות שבאוסף שלי.

======================
זמן קצר לאחר ששודרה בטלויזיה התכנית ׳טנדו׳ בה אירח ופידח המנחה, ירון לונדון, את הזמר נסים סרוסי - פורסמה בלהיטון, ב-28 במרס 1975, תגובתה של הקוראת שולמית ששון ממושב עולש: ״תכנית הטלויזיה ׳טנדו׳ נועדה ללגלג על נסים ולהמאיס אותו על מעריציו. אבל התכנית הזאת השיגה דווקא את התוצאה ההפוכה. היא הגבירה את ההערצה וההזדהות עם סרוסי. מדוע הרצון הזה להכשיל אדם בעל יוזמה והעזה לעשות דברים חדשים?״

======================
פינת 'דבר המפרסם המכרסם'. שנת 1970.
אל תחמיצו את האליל עם ה'סכסאפיל'!
כי טוני ראקט יעיף אתכם כמו טיל!
אלביס וטום ג'ונס משקשקים מפחד
כשטוני וגם חופני ישירו פה ביחד.

======================
הידעתם כי תקליטה השני של להקת גזוז, 'גלגול שני', יצא לחנויות בימים הראשונים של שנת 1980, כשהלהקה עצמה כבר התפרקה? הייתה זו מין מתנת פרידה לקהל הרחב. עטיפת תקליט זה צולמה בעת ביצוע מערכון לספיישל הטלויזיוני שהלהקה צילמה. היה זה אחד משידורי הצבע הראשונים בטלוויזיה שלנו.
