top of page

רוק מסביב לשעון: מה קרה ב-20 במאי בעולם הרוק

  • תמונת הסופר/ת: Noam Rapaport
    Noam Rapaport
  • 20 במאי
  • זמן קריאה 18 דקות


כל יום מציין אירועים משמעותיים בהיסטוריה של מוזיקת הרוק והפופ, עם שפע של אנקדוטות פורצות דרך שהתרחשו בעשורים קודמים. כשאנחנו מסתכלים אחורה בזמן, על היום הזה בתולדות המוזיקה, אנחנו נזכרים ברגעים המדהימים שעיצבו את נוף הרוק והפופ, החל מיציאתם של תקליטים אגדיים, הופעות אייקוניות וגם דברים משמחים לצד עצובים שקרו לאמני המוזיקה המובילים.


כחובבי מוזיקת רוק, אנחנו לא יכולים שלא לחוש תחושת נוסטלגיה כשאנחנו מהרהרים באירועים הבלתי נשכחים שהתרחשו אז. הנכם מוזמנים לצלול איתי למנהרת הזמן עם אירועי פופ ורוק שאספתי עבורכם ממקורות שונים ונדירים מאד שאינם ברשת. אהבתם וברצונכם לקבל עוד ועוד? בשביל זה בניתי עבורכם הרצאות מוסיקה מעשירות ומעניינות ופודקאסטים מומלצים.



אז מה קרה ב-20 במאי (20.5) בעולם של רוק קלאסי?


חקר, ערך וכתב: נעם רפפורט


הציטוט היומי: "ניגנתי עם כמעט כל המוזיקאים בסביבה וכולנו מסתדרים בסדר. כל סצנת המוזיקה מאוד גרובית. כאן יש מעט מאוד תחרות, מעט מאוד משחקי אגו. כולם יודעים מה צריך כדי לעשות מוזיקה די טובה כאן. זה העניין של להיות מסטול ולנגן. אני חושב שזאת הסצנה שיש לאזור הזה שהופכת אותה לאטרקטיבית עבור מוזיקאים וזו הסיבה שהרבה מהם עברו לכאן. החופש הזה, חוסר התחרות הזה, העובדה שאתה לא תמיד צריך להילחם ואתה באמת יכול לנגן מוזיקה" (ג'רי גרסיה, מלהקת גרייטפול דד, בשנת 1972)


הקלידים נדמו: ריי מנזארק, האשף המוזיקלי וקלידן להקת הדלתות המיתולוגית, מת ב-20 במאי 2013, והותיר אחריו מורשת מפוארת ששינתה את פני הרוק'נ'רול. מנזארק מת במרפאה ברוזנהיים, גרמניה, לאחר מאבק ממושך בסרטן בצינורות המרה. הוא היה בן 74 במותו.



מנזארק, שהיה חולה במשך מספר חודשים, מת כשלצידו אשתו הנאמנה, דורותי, ושני אחיו, ריק וג'יימס. עולם המוזיקה הרכין ראש עם לכתו של אחד מעמודי התווך של הצליל הפסיכדלי של שנות השישים.


סיפור הקמתה של להקת הדלתות הוא אגדה בפני עצמה. בשנת 1965, פגישה מקרית בחוף וניס שטוף השמש בקליפורניה, בין מנזארק לג'ים מוריסון הכריזמטי, הולידה את אחת הלהקות המשפיעות והמסעירות בהיסטוריה. מנזארק, עם נגינת האורגן הייחודית שלו, שכללה לעיתים קרובות בהופעות נגינת תפקידי בס ביד שמאל על קלידי FENDER RHODES PIANO BASS במקביל למלודיות מהפנטות ביד ימין על אורגן VOX CONTINENTAL, יצר את הצליל הבלתי נשכח של הדלתות. תחשבו על הפתיחה האייקונית של LIGHT MY FIRE – זה היה הקסם של מנזארק. הלהקה המשיכה להיות אחת האטרקציות המצליחות והקוטביות ביותר של שנות השישים, פרצה גבולות מוזיקליים ותרבותיים, ומכרה למעלה מ-100 מיליון תקליטים ברחבי העולם. עם זאת, אישיותו הפרועה והפרובוקטיבית של מוריסון משכה לא מעט אש וגרמה גם לחבלות תדמיתיות חמורות בה.


לאחר מותו הטרגי של מוריסון בפריס בשנת 1971, ניסה מנזארק, יחד עם שני חבריו הנותרים בלהקה, הגיטריסט רובי קריגר והמתופף ג'ון דנסמור, להמשיך את דרכה של הדלתות. הניסיון לא צלח כמצופה, ומנזארק פנה לקריירת סולו והפקות מוזיקליות מגוונות, אך תמיד נותר מזוהה עם הצליל והמורשת של הדלתות.


חבריו ללהקה ספדו לו. רובי קריגר, גיטריסט הלהקה, שיתף: "התעצבתי מאוד לשמוע על פטירתו של ידידי וחבר הלהקה ריי מנזארק היום. אני פשוט שמח שהצלחתי לנגן איתו את שירי הדלתות בעשור האחרון. ריי היה חלק עצום מחיי ותמיד אתגעגע אליו”.


ג'ון דנסמור, מתופף הלהקה, הוסיף מילים מרגשות: "לא היה אף נגן מקלדת על פני כדור הארץ המתאים יותר לתמוך בשירתו של ג'ים מוריסון. ריי, הרגשתי באופן מסונכרן איתך מבחינה מוזיקלית. זה היה כאילו שאנחנו שניים עם מוח אחד, מחזיקים את הבסיס לרובי וג'ים לצוף מעלינו. אתגעגע לאחי המוזיקלי”. עם זאת, דנסמור דאג גם לגלות את הצדדים הפחות נעימים באישיותי של מנזארק, כשנאלץ לתבוע אותו. כל זאת מתואר בספר המרתק THE DOORS UNHINGED.


אבל ריי מנזארק לא היה רק קלידן; הוא היה אדריכל צליל ושותף ליצירה שהגדירה דור שלם. המוזיקה שלו תמשיך להדהד ולפתוח דלתות בתודעה של מאזינים רבים ברחבי העולם.


ההרצאה "הרוכבים בסערה - הסיפור של להקת הדלתות" והרצאות מוזיקה מרתקות אחרות,

להזמנה: 050-5616450050-5616459


ב-20 במאי בשנת 1968 קרה דבר טראגי בלהקת הפופ, לוס בראבוס.


בשנת 1966 נהנתה הלהקה הספרדית, לוס בראבוס, מהצלחת השלאגר BLACK IS BLACK, שכיכב רבות במצעדי הפזמונים וברחבות הריקודים, עם צלילי מאצבעותיו של מנואל פרננדז. שחור הוא שחור, קבע השיר בעל הקצב השמח והססגוני, אך השחור האמיתי כיסה את סיפורה של הלהקה ב-20 במאי 1968. עד אז היה פרננדז המאושר באדם, כשהתחתן עם בחירת לבו, אך הגורל רצה והמכונית בה נסעו השניים התנגשה במשאית. לוטי ריי, שהייתה בהריון, נהרגה מיד ופרננדז בן ה-23, מוכה היגון, התאבד ביריה בביתו שבמדריד, שלושה שבועות לאחר מכן. המילים שבלהיט, "שחור הוא שחור / אני רוצה שהבייבי שלי תחזור", לא נשמעו מעולם יותר מוחשיות וכואבות.


ב-20 במאי 1981, עולם המוזיקה קיבל לידיו את THE FOX, תקליט חדש ומסקרן מאת אלטון ג'ון. אך עוד לפני שהמחט נגעה בוויניל, סערה אחת כבר התחוללה: השיר ELTON'S SONG, עם מילים נועזות על אהבה הומוסקסואלית מאת טום רובינסון, האקטיביסט והמוזיקאי הבריטי הידוע בזכות עצמו, נפסל לשידור בתחנות רדיו רבות שלא ידעו איך לעכל את התוכן! למרות הצנזורה, התקליט הצליח להניב להיט מוביל בדמות NOBODY WINS.



זה היה אמור להיות תקליט הבכורה של אלטון תחת כנפי גפן רקורדס, הלייבל הלוהט שהחתים זמן קצר קודם לכן את חברו הטוב, ג'ון לנון, שהספיק להוציא שם את התקליט DOUBLE FANTASY רגע לפני הטרגדיה הנוראה. אך הדרמה החלה מוקדם: כשאלטון הציג לדייוויד גפן, הבוס הגדול של החברה, כמה מהשירים המיועדים לתקליט - הם נדחו על הסף! אלטון, כהרגלו, לא נשאר חייב וזעם על ההחלטה, מה שאילץ אותו לחזור לאולפן ולהכין חומרים חדשים, והוסיף עוד מתח לאווירה.


הסיפור מאחורי הלהיט NOBODY WINS הוא קלאסיקה של אלטון: הוא שמע ברדיו את המקור הצרפתי, JE NE SAIS PAS (אני לא יודע), בביצועה של הזמרת האלמונית יחסית, ג'אניק פרבוסט, כשהיה תקוע בפקק תנועה בריביירה הצרפתית הנוצצת. הוא מיד התאהב במנגינה, לקח אותה לתמלילן הקבוע שלו דאז, גארי אוסבורן, שהלביש עליה מילים נוגעות על התפוררות נישואים, והפך אותו ללהיט מינורי אך זכור מהתקליט.


על פניו, THE FOX נשמע כמו אוסף שירים אקלקטי, אך מתחת לפני השטח רחשו סודות אישיים עמוקים: אלטון שר בגילוי לב על נישואיהם האומללים של הוריו, על אהבתו לגבר אחר – רמז מוקדם ליציאתו מהארון שנים מאוחר יותר – ובאופן מוצפן יותר, על אחד מחבריו הקרובים באותה תקופה. הוא אפילו שילב אמירה פוליטית והתייחסות להונאות, מה שהפך את התקליט למורכב ואישי במיוחד.


אבל בעוד המעריצים קיבלו הצצה נדירה לנפשו של האמן, מבקרי המוזיקה, באופן כללי, לא התלהבו וקיבלו את התקליט בקרירות. רבים מהם חשו שהתקליט אינו אחיד וחסר את הניצוץ של עבודותיו המוקדמות.


מגזין הרולינג סטון, למשל, הציג תמונה מורכבת יותר: "עם התקליט הזה, מצא סוף סוף מלך הפופ-רוק של הסבנטיז איזון נוח בין מאמצים רציניים לבין הדחף שאי אפשר לעמוד בפניו לייצר סינגלים טובים", נכתב שם. "לשם שינוי, אין בתקליט שירים שנועדו רק לסתום חורים, ושירתו של אלטון ג'ון חפה הפעם מהיסטריה וחוצפה. יש פה אחד עשר שירים המהווים את האוסף הטוב ביותר שלו מזה שנים". הביקורת הוסיפה שנראה שאלטון נחוש להחזיר לעצמו את האחיזה בפופ המיינסטרים שאיבד אחרי התקליט ROCK OF THE WESTIES משנת 1975. שישה מהשירים הופקו על ידי כריס תומאס, שהצלחתו המסחררת עם הפריטנדרס, כמו גם עם סקס פיסטולס ורוקסי מיוזיק, הפכה אותו לאחד מאלכימאי הסאונד המבוקשים של התקופה. על NOBODY WINS נכתב כי תומאס "חותם את הקול העגום של הכוכב במעטפת מתכתית של אפקטים נוצצים המונעים על ידי כלי הקשה מסונתזים. עם המלאכותיות המבריקה וההנעה המכנית המטלטלת שלה, מדובר במוזיקה פופולרית מבריקה במיוחד הבאה בתבנית של הלהיט BETTE DAVIS EYES של קים קארנס והלהיטים של בלונדי".


הרולינג סטון ציין גם את מגוון התמלילנים: ברני טאופין הנצחי (ארבעה שירים), גארי אוסבורן (ארבעה נוספים), טום רובינסון (עם ELTON'S SONG כאמור), והקלידן המוכשר ג'יימס ניוטון הווארד שתרם קטע אינסטרומנטלי מרגש. "התקליט מקפל בו רגשות משלימים", סיכמו שם. אך האם THE FOX יחזיר את אלטון למעמד של מעצמת פלטינה? "לא סביר", קבע המגזין, "מכיוון שהאורות עדיין כבים בכל רחבי עולם הקרקס של אמן הפופ הזה. בסופו של דבר, השועל נשמע פחות כקאמבק מאשר כקודה (סיומת מוזיקלית) חיננית ובוגרת לשנות העבר של הפופ, כאשר קפטיין פנטסטיק שלט בזירה והשמפניה לא הפסיקה לזרום".


וכאילו לא די בדרמות האמנותיות, מאחורי הקלעים התנהל קרב חוזים לוהט בין חברת התקליטים הקודמת של אלטון, MCA, לבין GEFFEN RECORDS החדשה. MCA טענו בתוקף שאלטון עדיין חייב להם תקליט נוסף כדי למלא את התחייבויותיו החוזיות. אלטון, במחווה מפתיעה, ניסה להעביר להם את ההקלטות הגנוזות משנת 1977 עם מפיק הנשמה האגדי, ת'ום בל – הקלטות שלא הבשילו לכדי תקליט מלא בזמנו עקב חילוקי דעות אמנותיים ומה שנתפס כחוסר מחויבות מצד אלטון לפרויקט הספציפי ההוא. MCA, בלשון המעטה, לא התרשמו מהמחווה וסירבו לקבל שישה שירים כאלבום שלם. לאחר מאבקים משפטיים ממושכים, MCA שמרו את ששת השירים (שלימי יצאו כמיני-תקליט בשם THE THOM BELL SESSIONS), אך תוקף החוזה המקורי פג, ואלטון היה סוף סוף חופשי להקליט עבור GEFFEN RECORDS ללא עוררין. התקליט THE FOX אולי לא שבר שיאי מכירות, אך הוא בהחלט סיפק דרמה, הצצה נדירה לנפשו של אייקון, וכמה פנינים מוזיקליות שנשארו חקוקות בלב המעריצים.


ב-20 במאי 1966, מה שהיה אמור להיות עוד הופעה שגרתית של להקת המי במועדון ה RICKY TICK CLUB בניוברי, הפך לאחד הרגעים הנפיצים והדרמטיים בתולדות הלהקה, רגע שכמעט וריסק אותה לרסיסים.



באותה תקופה, המי כבר היו כוח עולה ומרכזי בסצנת ה-MOD הבריטית, ידועים בהופעות האנרגטיות שלהם ובנטייה של פיט טאונסנד וקית' מון להרוס את כלי הנגינה שלהם על הבמה כחלק מ"אמנות ההרס העצמי" שאפיינה אותם.


הכל החל בערב שישי גורלי בברקשייר. בעוד קית' מון, המתופף הפרוע ושובר המוסכמות, מלווה את חברו הטוב ברוס ג'ונסטון מהביץ' בויז לצילומי תכנית הטלוויזיה המיתולוגית, READY STEADY GO, ששודרה בשידור חי וסחפה את הנוער הבריטי בהיותה חלון ראווה לתרבות הפופ והרוק החדשה, התכוננו הגיטריסט הכריזמטי פיט טאונסנד והסולן בעל הקול העוצמתי רוג'ר דאלטרי להופעה המתוכננת. אבל השעון תיקתק, ומון פשוט לא הופיע במועדון. גם בסיסט הלהקה, ג'ון אנטוויסל השקט והמופנם, אך בעל נוכחות בס דומיננטית, שליווה את מון וג'ונסטון למסיבה סוערת אחרי הצילומים, בחר שלא להגיע בזמן. הצמד הגיע למועדון באיחור של שעתיים!


וכאילו האיחור לא הספיק, מון ואנטוויסל רתחו מזעם כשגילו שטאונסנד ודאלטרי, שלא חיכו להם, כבר החלו את המופע. על הבמה, לצידם, ניגנו הבסיסט קולין סטאנדינג והמתופף ג'ף בראון, חברי להקת החימום, JIMMY BROWN SOUND. בלי לחשוב פעמיים, אנטוויסל ומון התפרצו לבמה והחליפו את נגני המשנה. ואז, זה התחיל: מטר של קללות עסיסיות עף באוויר, ובן רגע הפך הקרב המילולי לאלימות פיזית חסרת רסן לעיני הקהל ההמום.


קית' מון חטף מכות רצח ונפצע בעינו וברגלו – פציעה שהצריכה שלושה תפרים מאוחר יותר. כל זאת לאחר שדאלטרי הזועם תקף אותו באכזריות עם סטנד המיקרופון שלו. טאונסנד, הידוע במזגו החם לא נשאר חייב והצטרף לחגיגה האלימה, כשהוא מנפץ את הגיטרה שלו על מון. הריב האפי נמשך אל מאחורי הקלעים, לחדר ההלבשה, שם התנפץ חלון לרסיסים, כיסא הועף באוויר וכוסות זכוכית התנפצו בקול גדול, משלימות את תמונת ההרס.


בדרכו החוצה מהמועדון, כשהוא פצוע וחבול, נתקל מון בכתב ממגזין המוזיקה הנחשב NME. בלי למצמץ, הוא הטיל פצצה: הוא וחברו הבסיסט אנטוויסל עוזבים את המי ומתכוונים להקים צמד חדש שיכבוש את העולם! השניים נסעו משם במהירות שיא ישירות למשרד הניהול של הלהקה בלונדון, שם הודיעו למנהל ההמום והמזועזע על כוונתם לפרק את החבילה.


אך אל תטעו, ההחלטה לפרוש לא הייתה גחמה של רגע עבור מון הפרוע. מתברר שארבעה ימים בלבד לפני התקרית האלימה בניוברי, הוא כבר רקם תוכניות לעזוב. מון, הידוע בכישרון התיפוף הייחודי והאנרגטי שלו, שהפך לחלק בלתי נפרד מהסאונד של הלהקה, הקליט בסודיות עם הגיטריסט האגדי ג'ף בק, שבאותה עת כבר עזב את הארדבירדס והיה על סף הקמת ה-JEFF BECK GROUP.


בראשו של מון קינן תסכול עמוק מהדינמיקה הפנימית בלהקה. פיט טאונסנד, ככותב השירים העיקרי והמוח היצירתי מאחורי להיטי ענק כמו I CAN'T EXPLAIN ו-MY GENERATION, שירים שהפכו להמנונים של דור שלם והגדירו את הסאונד המרדני של הלהקה, שלשל לכיסו את התמלוגים על כתיבת השירים והלחנים. בעוד שאר חברי הלהקה, כולל מון ואנטוויסל שהיו חלק אינטגרלי מהסאונד הייחודי של המי, נותרו עם נתח קטן בהרבה מההצלחה הכלכלית. האם זהו סופה של אחת הלהקות הגדולות והמשפיעות ביותר בעולם הרוק? ימים יגידו אם הצדדים יצליחו לגשר על הפערים או שמא הפיצוץ הזה יהדהד לנצח.


ב-20 במאי 1991 שחרר פול מקרטני, האגדה המוזיקלית בכבודה ובעצמה, תקליט חדש ומענג באנגליה. לא מדובר בעוד תקליט אולפן שגרתי, אלא בהקלטה חיה ובועטת של מופע ה-UNPLUGGED הבלתי נשכח שלו ושל להקתו עבור רשת MTV.



התקליט, שנשא בגאון את הכותרת המשנית והשנונה THE OFFICIAL BOOTLEG, סימן רגע מכונן בקריירה של מקרטני ובעולם המוזיקה כולו. למעשה, מקרטני היה מהאמנים הגדולים הראשונים שהבינו את הפוטנציאל והוציאו את הופעת ה-MTV UNPLUGGED שלהם כתקליט מסחרי, ובכך סלל את הדרך לרבים אחריו.


ההצלחה המסחררת של ההופעה האקוסטית ב-MTV, שחשפה צד אינטימי של האמן הענק, לא נשארה בין קירות האולפן. היא הפיחה בפול רוח חדשה ועודדה אותו לצאת לסיבוב הופעות אקוסטי מיוחד במינו. כפי שהסביר אז בלהט האופייני לו את הרצון לחזור למגע ישיר ובלתי אמצעי עם הקהל: "רק רציתי לצאת ולעשות כמה הופעות אמיתיות בפני אנשים אמיתיים. אני אוהב לראות איך האנשים מאחור נראים. רציתי לראות מה זה להרגיש כשמופיעים במקומות קטנים שבהם כולנו מזיעים ונהנים. רציתי לנסות ולראות איך זה יהיה אם ננסה לכבוש מחדש קצת מהרוח של הימים ההם".


ומה חשבו בזמן אמת המבקרים? במגזין רולינג סטון מיהרו להכריז: "זו מהדורה מוגבלת ועדיין, הקונצרט הזה, בן שבעה עשר שירים, בכל זאת יכול להתברר כתקליט משמעותי עבור פול מקרטני הרבה יותר מאייטם נוסף עבור האספנים. רוב ההופעות הללו, שהוקלטו בלונדון בינואר ההוא עבור תכנית UNPLUGGED של MTV, מציעות פופ אקוסטי חזק וישר. בליווי נבחרת חלומות שכללה את הבסיסט האמיש סטיוארט, הגיטריסט רובי מקינטוש, הפסנתרן והאקורדיוניסט פול וויקנס המכונה וויקס, המתופף בלייר קנינגהם והאישה שאיתו, לינדה מקרטני הנצחית בקלידים ובקולות רקע, פול מקרטני פשוט ממציא מחדש אוצרות מהקטלוג העשיר והמפואר שלו. האווירה הייתה כל כך משוחררת וספונטנית עד שהוא קטע את עצמו והכריז בחיוך ש'זה כל כך לא רשמי, נתחיל שוב!', לאחר ששכח לרגע את שורות הפתיחה של הלהיט הנצחי WE CAN WORK IT OUT, מהלך שרק הוסיף לקסם האותנטי של המופע.


בניגוד חריף להופעות האיצטדיונים הענקיות של מקרטני מהשנה שקדמה לכך, הנקודה החשובה של UNPLUGGED אינה קשורה לנוסטלגיה המתבקשת, אלא הדגש הוא כל כולו על השירים הנפלאים של מקרטני, במערומיהם האקוסטיים. בתקליט זה, מקרטני תופס, בקול בטוח ואפקטיבי מתמיד, חלק מהנונשלנטיות האקוסטית המגניבה שאפיינה את הסופרגרופ טראוולינג ווילבריז. בפעמים אחרות הוא נשמע כמו ז'ואאו ז'ילברטו אנגלי, אמן פופ וכותב שירים אפי של הממלכה המאוחדת, כזה שמשנה סגנונות מקומיים בזמן ששאר העולם מאזין בהשתאות". ברולינג סטון סיכמו בתקווה נבואית: "אם תקליט האולפן הבא של מקרטני ימצא דרך לשמור על הבהירות, המטרה, האופי והאסרטיביות של הקונצרט הזה, אף אחד לא ידבר על מהדורות מוגבלות, אלא על עוד יצירת מופת".


גם זה קרה ב-20 במאי:



מסיבות עיתונאים סוערות, הופעות בכורה היסטוריות, לידות של אגדות ופרידות כואבות – עולם הפופ לא נח לרגע! קבלו את האירועים הלוהטים שעיצבו את פס הקול של חיינו, בדיוק כפי שהתרחשו ביום זה לאורך השנים:


ג'ו קוקר, הקול שלא יישכח, נולד!


בשנת 1944 הגיח לעולם ג'ון רוברט קוקר, שייחקק בתודעה כג'ו קוקר האגדי. את כינויו ג'ו אימץ ממשחק ילדות חביב שנקרא COWBOY JOE. קוקר, עם קולו המחוספס והטעון ברגש שהפך לסימן ההיכר שלו, כבש במות והפך לאחד הזמרים המוערכים בעולם, עם להיטי ענק כמו WITH A LITTLE HELP FROM MY FRIENDS ו-YOU ARE SO BEAUTIFUL. הוא הלך לעולמו בדצמבר 2014, אך מורשתו המוזיקלית ממשיכה לרגש מיליונים. ללא ספק, אחת הקריירות המפוארות והמרגשות שידע עולם הרוק והבלוז.


שורשי הביטלס: הוריו של ג'ורג' האריסון מתחתנים!


צעד קטן למשפחה, צעד ענק למוזיקה העולמית! בשנת 1930 נישאו הרולד ולואיז האריסון, לימים הוריו של ג'ורג' האריסון, הגיטריסט המופלא והשקט של הביטלס. מי היה מאמין שאיחוד זה יוביל ללידתו של אחד המוזיקאים המשפיעים במאה ה-20?


קפטיין ביפהארט והמאג'יק בנד מכשפים את סאן פרנסיסקו!


בשנת 1966, אולם AVALON המיתולוגי בסאן פרנסיסקו רעד כשהזמר האוונגרדי קפטיין ביפהארט (שמו האמיתי: דון ואן ולייט) ולהקתו המאג'יק עלו לבמה להופעת בכורה מסעירה. לצידם, באותו ערב היסטורי, הופיעו גם להקת LOVE האהובה ולהקת BIG BROTHER AND THE HOLDING COMPANY, עם הסולנית הכריזמטית ג'ניס ג'ופלין. ואן ולייט, הידוע בסגנונו הייחודי והבלתי מתפשר, הציג תזמון ווקאלי שלעיתים חרג מהמוסכמות, כשהוא והלהקה ביצעו שירים מקוריים לצד קאברים נועזים לאגדת הבלוז, ג'ון לי הוקר. הקהל נחשף לסאונד שלא שמע כמותו מעולם!


סרג'נט פפר משגע את גלי האתר – כמעט!


היסטוריה בהתהוות! בשנת 1967 נערכה השמעת בכורה עולמית מוקדמת לתקליט המהפכני SGT. PEPPER'S LONELY HEARTS CLUB BAND של הביטלס. האירוע התקיים ברדיו בי.בי.סי, בתכנית WHERE IT'S AT עם השדרן פורץ הדרך קני אוורט. כל שירי התקליט הושמעו, פרט לקטע האחרון והמסקרן, A DAY IN THE LIFE, שהוחרם יום קודם לכן בגלל רמיזות על שימוש בסמים, במיוחד בשורה I'D LOVE TO TURN YOU ON. ג'ון לנון ופול מקרטני התראיינו בשידור וסיפרו על תהליך היצירה המורכב. אוורט, שהיה זריז מספיק להקליט אותם יום קודם במסיבה מיוחדת בביתו של בריאן אפשטיין, מנהל הלהקה, שידר גם את הערותיהם הכנות והמרתקות.


יום הולדת שמח לאלת הפופ, שר!


אייקון נצחי חוגג יום הולדת! הזמרת והשחקנית שר, או בשמה המלא שרלין סרקיסיאן, נולדה ביום זה בשנת 1946. עם קריירה המשתרעת על פני עשורים, להיטי ענק, פרסי אוסקר וגראמי וסגנון בלתי נשכח, שר ממשיכה להמציא את עצמה מחדש ולהוכיח שהיא כאן כדי להישאר. מזל טוב!


הצ'רצ'ילים כובשים את לונדון תחת שם חדש!


גאווה ישראלית בבירת הרוק העולמית! בשנת 1971, להקת הצ'רצ'ילים הישראלית המצוינת, תחת השם הבינלאומי ג'ריקו ג'ונס, הופיעה במועדון מארקי הנחשב בלונדון. המועדון, שאירח את גדולי הרוק, היה במה חשובה ללהקה שהציגה סאונד רוק פסיכדלי ומתקדם.


בכורה עגמומית לסרט LET IT BE של הביטלס


בשנת 1970 נערכה ברחבי אנגליה הקרנת הבכורה של הסרט LET IT BE, המתעד את ימיה האחרונים של להקת הביטלס. האווירה הייתה טעונה, שכן פירוק הלהקה כבר היה עובדה מוגמרת. בין הנוכחים בקהל היו כוכבים כמו חברי להקת הרולינג סטונס וחברי פליטווד מאק, הזמרת לולו, הזמרת מארי הופקין, סיר ג'וזף לוקווד (נשיא חברת התקליטים EMI), הבמאי של שני סרטי הביטלס הראשונים ריצ'רד לסטר, ואפילו סינת'יה לנון (אשתו לשעבר של ג'ון לנון) וג'יין אשר (ארוסתו לשעבר של פול מקרטני). קהל רב צבא על בתי הקולנוע, והמשטרה נאלצה להתערב כדי לשמור על הסדר. באופן סמלי וקורע לב, ארבעת המופלאים עצמם בחרו שלא להגיע.


הג'אם פורצים עם תקליט בכורה מחשמל!


רוח המוד חוזרת ובגדול! בשנת 1977 יצא תקליט הבכורה של להקת הג'אם, IN THE CITY. הלהקה, שהושפעה עמוקות מענקי הסיקסטיז כמו המי והפנים הקטנות, הציגה סאונד אנרגטי ומחוספס.


חברת DECCA מפספסת שוב: ג'ימי הנדריקס מוצא בית חם ב-REPRISE!


יא וואראדי! איך אפשר לפספס ככה פעמיים? בשנת 1967 הוחתם ג'ימי הנדריקס, מי שעתיד לשנות את פני הגיטרה החשמלית, בחברת התקליטים REPRISE. זאת, לאחר שחברת DECCA המהוללת סירבה להחתימו. כן, אותה DECCA שזכורה לשמצה כמי שוויתרה על הביטלס! נראה שב-DECCA פשוט לא זיהו גאונות כשהיא דפקה להם על הדלת. נו, לפחות הרולינג סטונס היו חתומים אצלם.


עולם המוזיקה נפרד מפרנק סינטרה, בוב דילן מספיד


קול הזהב נדם. בשנת 1998 נערכה בבוורלי הילס הלווייתו של פרנק סינטרה, "יושב ראש הדירקטוריון" של עולם השירה. בין הנוכחים הרבים היה גם בוב דילן, שנשא הספד מרגש: "מההתחלה, הוא היה שם עם האמת של הדברים בקולו. למוזיקה שלו הייתה השפעה עליי, בין אם ידעתי או לא. הוא היה אחד הזמרים הבודדים ששרו בלי מסכה. זה יום עצוב". מילים כדורבנות.


פיט טאונסנד מהמי מתחתן!


אהבה באוויר הרוק'נ'רול! בשנת 1968 התחתן פיט טאונסנד, הגיטריסט והיוצר המרכזי של להקת המי, עם קרן אסטלי, בת למשפחה ידועה בתעשיית המוזיקה. הנישואים החזיקו מעמד עד שנת 2000.


ג'נסיס משחררת יונים ורומזת על שינוי כיוון


בשנת 1977 יצא תקליטון מורחב ומפתיע ללהקת ג'נסיס, שכלל שלושה שירים: SPOT THE PIGEON (העוסק, תאמינו או לא, בנזקי היונים...), INSIDE AND OUT ו-MATCH OF THE DAY. שלושת השירים הוקלטו במהלך העבודה על התקליט WIND AND WUTHERING, אך הלהקה החליטה להוציאם בנפרד. תקליטון זה סימן את תחילת המעבר של הלהקה מצליל רוק מתקדם מורכב לכיוון פופי ונגיש יותר, שינוי שיוביל אותם להצלחה מסחרית אדירה בשנות השמונים.


הבירדס נלחמים על שמונה מייל של תמימות


סערה סביב שיר! בשנת 1966 שלחה הנהלת להקת הבירדס מכתב נזעם למערכת עיתון המוזיקה THE GAVIN REPORT. הדרישה: פרסום תיקון מיידי לכתבה שקבעה כי שירם פורץ הדרך EIGHT MILES HIGH עוסק בסמים. חברי הלהקה טענו בתוקף שלא כך הדבר, וכי השיר נכתב בהשראת טיסה ללונדון. למרות ההכחשות, השיר הפך לאחד מהמנוני הרוק הפסיכדלי ורבים עדיין מאמינים שיש בו יותר מסתם נופי שמיים.


ג'ורג' האריסון מדהים את פיל ספקטור באוצר שירים


הר געש יצירתי מתפרץ! בשנת 1970, לאחר התפרקות הביטלס, נפגש ג'ורג' האריסון עם המפיק האגדי פיל ספקטור באולפני אבי רואד. האריסון השמיע לספקטור את השירים שכתב עבור תקליט הסולו הראשון שלו. ספקטור, הידוע בחושיו החדים, נדהם מכמות החומרים ומאיכותם הגבוהה. הפגישה הזו הולידה את התקליט המשולש והמונומנטלי ALL THINGS MUST PASS.


שיער ארוך, צרות גדולות: פיטר סטרה משיקגו מותקף


הצד האפל של שנות השישים. בשנת 1969 נקלע בסיסט להקת שיקגו, פיטר סטרה, לעימות פיזי אלים מול ארבעה חיילי מארינס. הסיבה? שיערו הארוך, שלא מצא חן בעיניהם. התקרית אירעה בזמן שסטרה צפה במשחק בייסבול באיצטדיון דודג'ר בלוס אנג'לס. החיילים היכו אותו ובעטו בו בעוצמה רבה, וכתוצאה מכך נשברה לסתו וארבע משיניו נפגעו. הוא הובהל לניתוח חירום.


השעון מתקתק למהפכת הרוקנרול: ROCK AROUND THE CLOCK יוצא לאור!


הניצוץ שהבעיר את הלהבה! בשנת 1954 יצא תקליטון שעתיד לשנות את פני המוזיקה הפופולרית לעד: השיר ROCK AROUND THE CLOCK בביצוע ביל היילי והקומטס. באופן מפתיע, התקליטון לא זכה להצלחה מיידית ונתקע במצעדי המכירות. אולם, שנה לאחר מכן, כשנעשה בו שימוש בפסקול הסרט "בלאקבורד ג'אנגל", שעסק במרד נעורים, השיר הפך ללהיט ענק ולהמנון של דור שלם, מסמן את כניסתו של הרוק'נ'רול למיינסטרים.


קיס חושפים פנים חדשות (כמעט) עם התקליט UNMASKED!


המסכות יורדות? להקת קיס האגדית הוציאה בשנת 1980 תקליט חדש בשם UNMASKED. התקליט, שעטיפתו עוצבה כקומיקס, סימן שינוי כיוון קל עבור הלהקה לכיוון צליל יותר פופי, והיה התקליט האחרון בו השתתף (גם אם לא ניגן בכולו) המתופף המקורי פיטר קריס עד לאיחודם שנים מאוחר יותר.


אלימות בהופעה של הקלאש: ג'ו סטראמר לא נשאר חייב!


פאנק רוק במיטבו – ובשיא האנרגיה! בשנת 1980, מופע של להקת הקלאש בהמבורג, גרמניה, לווה באלימות מצד חלק מהקהל. ג'ו סטראמר, סולן הלהקה הכריזמטי, לא היסס ופגע בראשו של מעריץ לוחמני במיוחד עם גיטרת הפנדר טלקאסטר שלו. סטראמר נעצר אך שוחרר לאחר שבדיקה הוכיחה כי לא היה תחת השפעת אלכוהול מופרזת. ככה זה כשאתה "הלהקה היחידה שחשובה".


עצב גדול: רובין גיב מהבי ג'יז הלך לעולמו


עוד קול אייקוני נדם. בשנת 2012 מת רובין גיב, חבר בשלישיית האחים האגדית הבי ג'יז, בגיל 62. רובין, שהתפרסם בקולו הייחודי עם הויברטו המזוהה עמו, היה חלק בלתי נפרד מהצלחתה הפנומנלית של הלהקה האנגלו-אוסטרלית, הן כסנסציית פופ בשנות השישים והן כשגרירי הדיסקו בשנות השבעים עם להיטי ענק כמו STAYIN' ALIVE ו-NIGHT FEVER. מותו נגרם מסיבוכים של מחלת הסרטן וניתוחי מעיים. רובין נאבק במחלה בגבורה, אך היא התפשטה מהמעי הגס שלו לכבד, ובשבועות האחרונים לחייו חלה בדלקת ריאות ואף היה שרוי בתרדמת. למרות תדמיתו השקטה על הבמה לצד אחיו בארי ומוריס, בחייו הפרטיים רובין היה איש מרתק, שהתגורר בין היתר במנזר משוחזר מהמאה ה-12 אותו מילא בפסלי בודהה ושריונות. האחים גיב תמיד טענו שהם פשוט כתבו שירי RHYTHM AND BLUES קצביים עם הרמוניות חזקות, ולא התכוונו ליצור "דיסקו". קולו של רובין, בין אם בשירת פלצט עוצרת נשימה או בקולו הרגיל והמרגש, יישאר חקוק לנצח בתולדות הפופ.


בוב דילן מחשמל את סקוטלנד – והקהל מוחה במפוחיות!


המהפכה החשמלית של דילן מגיעה לסקוטלנד ונתקלת בהתנגדות! בשנת 1966 הופיע בוב דילן עם להקתו החשמלית בתיאטרון ABC בסקוטלנד. הקהל השמרן, שהיה רגיל לדילן הפולקי עם הגיטרה האקוסטית והמפוחית, לא קיבל בעין יפה את הסאונד החדש והרועש. כמחאה, חלק מהצופים החלו לנגן בקולניות במפוחיות משלהם, לאות בוז ואי שביעות רצון. דילן, כהרגלו, לא התרגש והמשיך בדרכו.


קליף ריצ'רד כובש את המסך הקטן בבריטניה!


כוכב נולד בטלוויזיה! בשנת 1961 הופיע קליף ריצ'רד (שמו האמיתי: הארי ווב), מי שעתיד להפוך לאחד מאלילי הפופ הגדולים בבריטניה, בפעם הראשונה בתוכנית טלוויזיה. הבכורה הטלוויזיונית שלו הייתה בתוכנית המוזיקה הפופולרית THANK YOUR LUCKY STARS. זו הייתה תחילתה של קריירה מפוארת שנמשכת עד היום.


פוליס משחררת המנון מטריד במסווה של שיר אהבה


לא כל מה שנוצץ הוא אהבה! בשנת 1983 יצא תקליטון חדש ללהקת פוליס, עם השיר EVERY BREATH YOU TAKE. השיר, שהפך לאחד הלהיטים הגדולים של הלהקה ושל שנות השמונים בכלל, נשמע במבט ראשון כשיר אהבה רומנטי. אך האמת מורכבת יותר: מדובר בשיר על תלות, אובססיה ופרנויה. סטינג, כותב השיר, סיפר: "מדובר כאן בשיר אהבה עם פיתוי שמחביא בתוכו רצון של אדם לשלוט בתנועות של אחר. אנשים אומרים לי כמה השיר יפה... ואני פונה הצידה בתחושת גועל". את השיר כתב סטינג בג'מייקה, בתקופה סוערת של פרידה מאשתו דאז. צד ב' של התקליטון כלל את הקטע MURDER BY NUMBERS, שלא הופיע באף תקליט רשמי של הלהקה.


הביטלס חוזרים מהודו עם שפע של שירים חדשים!


השראה רוחנית מתורגמת ליצירה מוזיקלית! בשנת 1968, לאחר חזרתם מהמסע הרוחני המפורסם שלהם להודו, התכנסו חברי הביטלס בביתו של ג'ורג' האריסון ב-ESHER והקליטו לא פחות מ-23 שירים חדשים בגרסאות אקוסטיות ראשוניות. רבים מהשירים הללו מצאו את דרכם לאלבום הלבן הכפול והאקלקטי. ג'ורג' התקין בביתו מכשיר הקלטה עם ארבעה ערוצים, שאפשר הקלטות רב-שכבתיות – ציוד מתקדם לשימוש ביתי באותם ימים. האווירה הנינוחה אפשרה ללהקה לתעד פרץ יצירתי מדהים.


אלטון ג'ון שובר את מסך הברזל בלנינגרד!


מוזיקה חוצה גבולות! בשנת 1979 רשם אלטון ג'ון הישג היסטורי כשהופיע באולם "אוקטובר הגדול" בלנינגרד, ברית המועצות (כיום סנט פטרסבורג). הייתה זו ההופעה הראשונה מתוך סדרה של ארבע הופעות, כשלצידו על הבמה רק נגן כלי ההקשה המוכשר, ריי קופר. אלטון ג'ון היה אחד מכוכבי הרוק המערביים הראשונים שהופיעו מאחורי מסך הברזל, באירוע תרבותי בעל משמעות רבה.


חתונה של עייט: דון הנלי מלהקת איגלס מתחתן בחברת כוכבי על!


כשאיש להקת איגלס מתחתן, כל תעשיית המוזיקה מגיעה לחגוג! בשנת 1995 נישא דון הנלי, המתופף והסולן של האיגלס, לשרון סאמרול במאליבו, קליפורניה. קבלת הפנים הייתה לא פחות ממדהימה, וכללה הופעות חיות של אגדות כמו טוני בנט, בילי ג'ואל, ברוס ספרינגסטין וסטינג.


דרמה בחזרות של בלאק סאבאת': ביל וורד לוקה בהתקף לב


רגע של חרדה בעולם המטאל. בשנת 1998, במהלך חזרה מוזיקלית לקראת סיבוב הופעות איחוד, הובהל ביל וורד, המתופף המקורי והאגדי של להקת בלאק סאבאת', לבית חולים בלונדון לאחר שלקה בהתקף לב. האירוע המצער גרם לדחיית חלק מההופעות ולמציאת מתופף מחליף באופן זמני.


רוברט פלאנט "מנער ומערבב" את קריירת הסולו שלו – והמבקרים חלוקים


האם סולן לד זפלין לשעבר איבד את המגע? בשנת 1985 יצא תקליט הסולו השלישי של רוברט פלאנט, SHAKEN 'N' STIRRED. התקליט, שכלל את הלהיט LITTLE BY LITTLE, זכה לביקורות מעורבות. בעיתון המוזיקה הנחשב מלודי מייקר נכתב אז: "הנה תוספת לא נחוצה לקריירת סולו שהחלה באופן מבטיח אבל במהרה נפגעה מיומרנות. זה תקליט מנומס מדי ומדכא מדי". פלאנט המשיך לחפש את דרכו המוזיקלית העצמאית, לא תמיד לשביעות רצון כולם.


קווין מפנקים את המעריצים עם תקליטון מורחב של להיטים!


מתנה מבית המלוכה של הרוק! בשנת 1977 יצא תקליטון מורחב חדש ללהקת קווין, שנקרא QUEEN'S FIRST E.P. וכלל ארבעה שירים אהובים מתקליטים שונים של הלהקה: GOOD OLD FASHIONED LOVER BOY, DEATH ON TWO LEGS (DEDICATED TO...), TENEMENT FUNSTER ו-WHITE QUEEN (AS IT BEGAN). דרך נהדרת לאגד כמה פנינים של הלהקה בחבילה אחת קומפקטית!


ב-20 במאי בשנת 2023 מת בגיל 82 פיט בראון, תמלילן רוק שכתב שירים גם ללהקת CREAM וגם הקליט תקליטים תחת שמו. אז הנה על אחד מהם, שיצא בשנת 1970, שאני ממש אוהב, בסגנון רוק מתקדם.



זה תקליטו השני של בראון עם להקת PIBLOKTO, כשהראשון יצא קודם לכן באותה שנה ונשא את השם הארוך, THINGS MAY COME AND THINGS MAY GO BUT THE ART SCHOOL DANCE GOES ON FOREVER. ובכן, בתקליט שבא אחריו יש פתיחה מוחצת שפשוט חובה להקשיב לה בווליום גבוה. אני מדבר על השיר AEROPLANE HEAD WOMAN. יש בו מהריפים שקשה לא להתמסר להם.


אוקי, זה אינו תקליט מושלם לטעמי, כי יש בו קטע ארוך מדי בשם HIGHLAND SONG, אבל יש בו שירים אחרים שבהחלט מפצים על כך, כדוגמת השיר שציינתי, או GOT A LETTER FROM A COMPUTER הגרובי או שיר הנושא הנהדר.


אז מה נכתב בזמנו בביקורות על התקליט? ובכן...


בעיתון MUSIC BUSINESS WEEKLY נכתב: "ציפינו שהתקליט החדש של בראון יהיה מיוחד, אבל קיבלנו משהו לא כזה מיוחד. יש פה כמה מילים מיוחדות ונגינה טובה של להקת פיבלוקטו, אבל שני המחנות לא ממש נפגשים. קשה לשמוע את המילים ששר בראון. המזל הוא שהן מודפסות על העטיפה וכך אנחנו יודעים שהן טובות. זה לא תקליט שיימכר היטב".


בעיתון מלודי מייקר נכתב: "זה ללא ספק התקליט הטוב ביותר של בראון והוא מוזיקלי בהרבה מקודמיו. יש פה בלדות חזקות לצד רוק אנרגטי ומקורי".


בעיתון דיסק אנד מיוזיק אקו נכתב: "הנה התוצאה של שנה שלמה של פעילות יחדיו. המוזיקה מהודקת יותר ועם יותר ביטחון. השירה של בראון השתנתה מאד וזה נהדר לשמוע כך מישהו שמחשיב את עצמו קודם כל כמשורר. הקול שלו הפך להיות עשיר וטוב. יש פה מספיק מילים עתירות משמעות למעריציו".


בעיתון SOUNDS נכתב: "למרות דיווחים לא מחמיאים על ההופעות החיות של פיבלוקטו, התקליט הזה טוב ולא נופל למלכודת של חשיבות עצמית".


עם זאת, הביקורת של עיתון MUSIC NOW גילתה את מצבה של הלהקה עם צאת התקליט: "הלהקה התפרקה לפני כמה שבועות, בדיוק כשהחלה לקבל כמה דברים מועילים, כמו התקליט הזה. קולו של פיט בראון, שתמיד חשדנו בו עד כה, נשמע טבעי. הצד האינסטרומנטלי בתקליט חזק, כולל הגיטריסט ג'ים מולן (עכשיו עם בריאן אוגר האורגניסט) שמעניק עבודת גיטרה יוצאת מן הכלל".


ב-20 במאי בשנת 1967 יצא תקליט מעניין בחברת התקליטים ELEKTRA. מדובר באלבום COSMIC SOUNDS של פרויקט אמריקני ושמו THE ZODIAC. תוכלו לקרוא עליו בלחיצה פה.




בלוג מוסיקה - כל מה שרציתם לדעת על מוסיקה - ועוד קצת.

הנכם מוזמנים לשתף את הבלוג עם חבריכם.


רוצים לשמוע עוד הרצאות מעניינות על הופעות מוסיקה? זמרים ישראליים? להקות רוק? הביטלס? תקליטים? רוק מתקדם? ועוד מגוון נושאים? מוזמנים ליצור איתי קשר. בינתיים, בואו ליהנות גם מפודקאסט מומלץ ומבלוג המוסיקה באתר.


הרצאות מוסיקה שלי ותכני מוסיקה מיוחדים לפלטפורמות שונות - לפרטים והזמנות: 050-5616459





©נעם רפפורט
©נעם רפפורט
bottom of page